Vágólapra másolva!
A tavalyi év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is jobb negyedéves eredményről számolt be ma éjjel a MOL. Az olajtársaság 67,5 milliárd forintos profitot ért el az előző három hónap során, de a MOL által gyűjtöt elemzői várakozásoktól elmarad az érték. Ugyanakkor más piaci konszenzushoz viszonyítva erősebb lett a negyedév. Az elmúlt hónapok árfolyamemelkedése miatt inkább profitrealizálásra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Ma éjjel tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését a MOL. Éves és negyedéves alapon lényeges növekedésről számolt be az olajcég, de a MOL konszenzusát nem sikerült a főbb sorokon túlszárnyalnia a cégnek. Ugyanakkor a Bloomberg elemzői várakozásait felülteljesítette a vállalat. A vállalat elsősorban a jó finomítói és kiskereskedelmi üzletág teljesítményéből profitált.

táblázat

Éves alapon 96 százalékkal tudta üzemi eredményét megnövelni a MOL, ami 103 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az érték elmarad a 111,5 milliárd forintos konszenzustól. Az olajcégek életében kiemelkedő fontossággal bíró újrabeszerzési és egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény 82 milliárd forintra rúgott, ami az előző negyedévhez képest 20, tavalyhoz viszonyítva pedig 10 százalékos bővülést jelent. Negatív tényező, hogy a MOL elemzői prognózisához képest nagyjából 13 százalékkal maradt el az érték. Az olajtársaságok tényleges üzleti tevékenységét mutatja be jól ez az eredménysor, hiszen az olajárak változása révén a készleteik értéke is módosul, melyet érdemes kiszűrni a tisztább képhez.

A kutatás és kitermelés üzletág közel 20 százalékkal tudta növelni üzemi eredményét, ugyanakkor éves alapon 6,6 százalékot zsugorodott az érték, de a konszenzushoz képest nem okozott meglepetést. A finomítói és kiskereskedelmi szegmens teljesítménye kimagasló volt, de az újrabeszerzési értékekkel tisztított érték jelentősen eltér a MOL által gyűjtött elemzői konszenzus átlagától.

Ebit-szegmensenként

Várakozásoknak megfelelő kutatás és kitermelés

2011 októbere óta nem volt bevétele a MOL-nak Szíriából, mivel a társaság "force major"-t jelentett be a polgárháborús helyzet miatt, ettől függetlenül a cég nem tervezi, hogy elhagyná az országot. Ugyanakkor a horvát termeléssel kapcsolatban negatív folyamatokat is fel lehet fedezni, az offshore (tengeri) kutak kitermelése 10 százalékot zsugorodott.

Nem tett jót a MOL upstream (kutatás és kitermelés) divíziójának a negyedévben a realizált átlagos szénhidrogénárak alakulása, illetve a devizamozgások is negatívan hatottak. A magyarországi szénhidrogén eladások némileg ellensúlyozni tudták a negatív folyamatokat.

A MOL átlagos napi szénhidrogén-termelése 112 ezer hordó olajegyenértékest tett ki, ami csak némileg marad el a második negyedévi 113,7 ezer hordós adattól, de lényegesen kisebb a tavalyi 145,8 ezer hordós teljesítménytől.

Jövő év első felében kezdődhet meg az Irak kurdisztáni régiójában lévő Bijell-1 kút próbatermelés felszíni létesítményének kialakítása, további kutak esetében pedig év végén, vagy jövő év elején érkezhetnek teszteredmények.

upstream+ebit

Kiugró negyedéven van túl a finomítás és kiskereskedelem

A finomítás és kiskereskedelem üzletág 2008 második negyedéve óta a legjobb eredményt érte el, amiben szerepe volt a jó finomítói környezetnek, illetve a második negyedévi finomítói leállások után elért magasabb értékesítési és termelési volumennek.

A divízió teljesítményére ugyanakkor számos negatív tényező, trend is hatott. A Brent-Ural olajárak közötti árkülönbség csökkenése révén 6 milliárd forintos negatív tétel keletkezett, ráadásul az üzemanyagárak növekedése miatt szűkülő értékesítési árréssel kellett a MOL-nak szembesülnie.

A régióban az üzemanyag iránti kereslet a kiugróan magas árak miatt továbbra is nyomott volt, Közép-Kelet Európában az eladások 3,5 százalékot estek, de a MOL-nak sikerült felülteljesítenie a piacot, csupán 2,8 százalékos visszaesést értek el. A magyar üzemanyagkereslet éves alapon 4,4 százalékot esett az egész piacot tekintve, viszont a MOL-nak ettől lényegesen nagyobb, közel 8 százalékos zuhanással kellett szembesülnie.

A petrolkémiai üzletág is komoly problémákkal néz szembe, az év első kilenc hónapjában 26,7 milliárd forintos veszteséget realizált a MOL, ebben a negyedévben pedig 9 milliárd forint volt a mínusz. Az előző három hónap során drasztikusan zuhant az integrált petrolkémai árrés.

finomítói árrés

Mi volt még meghatározó a negyedévben?

A MOL gáz midstream üzletága 12,6 milliárd forintos plusszal zárta a negyedévet, ami éves alapon visszaesést jelent, de negyedéves szinten pozitív meglepetést okozott. A horvát földgáz kereskedő idén már 27,5 milliárd forintos veszteséget hozott össze, de a javulás jeleit fel lehet fedezni. Az INA gyorsjelentésekor már kiderült, hogy a veszteség lényegesen csökkent, már csak 2,6 milliárd forintra rúgott a negyedéves mínusz. A háttérben az áll, hogy Horvátországban a támogatott fogyasztói kör és a háztartások számára értékesített gázár maximumát mérsékelt módon megemelték.

A MOL szeptember során 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket, mely miatt a finanszírozási lejárat meghosszabbodott. A cég arról is beszámolt, hogy 24,4 százalékra esett a társaság eladósodottsága a harmadik negyedév végén a 2011 december végén felmutatott 28 százalékról.

MOL (napi grafikon)

MOL

A MOL által gyűjtött elemzői konszenzust ugyan nem tudta teljesíteni a vállalat, de voltak olyan piaci várakozások, melyeket a társaság felül tudott múlni. A kiemelkedő fontossággal bíró újrabeszerzési és egyszeri tételekkel tisztított üzemi eredmény negatív meglepetést okozott, emiatt sokan negatívan értékelhetik a beszámolót. Minimális pluszban indította a napot a részvény.

A technikai kép alapján egy beszűkülés látható a grafikonon, amiből akár ki is léphet az árfolyam

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!