A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rosszízű pletykákra sem reagál a forint

Vágólapra másolva!
Szűk sávban ingadozik a forint árfolyama az euróval szemben, nagyrészt a kockázatvállalási hajlandóság alakítja a kurzust. Úgy tűnik, hogy a kedvezőtlenebb belföldi híreket nem hallják meg a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az eurót 281 forinton jegyzik csütörtökön reggel, és az elmúlt napokban 280-282 között mozgott a kurzus. A befektetőket az sem riasztotta el a forinteszközöktől, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi várakozásokhoz képest gyorsabb kamatvágási ciklust folytathat, Varga Mihály szavait pedig úgy is lehetett értelmezni, hogy a magyar kormány nem szeretne megállapodni az EU-val és az IMF-fel egy hitelkeretről. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kedden este azt mondta: "lehet, hogy az az eredmény, ha nincs megállapodás".

A forint nem mutatott heves mozgást arra a lapértesülésre sem, hogy Simor András MNB-elnök utódjának várhatóan számos unortodox intézkedést kell majd megvalósítania. A Hvg.hu azt írta, hogy a kormány tervei szerint a 2008-ban felvett IMF-hitel egy részét a devizatartalékból törlesztenék. Ha Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vagy más, a kormányhoz egyértelműen lojális szakember kerülne a jegybank élére, akkor bizonyára teljesülhetnek az elképzelések. Elemzők szerint a devizatartalék nagymértékű csökkenése és az unortodox jegybanki politika fokozhatja a pénzügyi stabilitási kockázatokat, ami eladói nyomás alá helyezhetné a forintot.

A hazai devizának ugyanakkor egyelőre támaszt nyújt, hogy Magyarországon a legmagasabb az irányadó kamatszint (6 százalék) az Európai Unióban, és a befektetők keresik a kockázatosabb, magasabb kamatozású eszközöket. Amíg a nagy jegybankok öntik a pénzt, és a külső környezet nem romlik érdemben, addig a forint is stabil maradhat.

Szerdán este az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jelentette, hogy az amerikai gazdaság ősszel, ha lassan is, de bővülni tudott. Ugyanakkor a Fed szerint egyre többen félnek az úgynevezett költségvetési szakadéktól, vagyis a jövő januártól esedékes kemény megszorításoktól. John Boehner, a képviselőház republikánus vezetője azonban pozitívan nyilatkozott a költségvetési problémákról, Barack Obama elnök pedig azt mondta, hogy karácsonyra szeretne megállapodni a republikánusokkal a költségvetést érintő intézkedésekről. Mindez javította a piaci hangulatot.

Csütörtökön a harmadik negyedéves beruházási statisztikát ismerteti délelőtt a Központi Statisztikai Hivatal, de a fél 12-kor esedékes kötvényaukcióra is figyelhetnek a piaci szereplők. Az Államadósság Kezelő Központ most először dob piacra 3, 5 és 10 éves papírokat azóta, hogy a Standard & Poor's múlt pénteken leminősítette Magyarországot.

Az Egyesült Államokban délután közlik a heti új munkanélküliek számát, valamint a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP-adatot is megismerhetjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!