Bekebelezi a kishalat az online turisztikai óriás

Vágólapra másolva!
A Priceline.com Inc. (Nasdaq) 1,8 milliárd dollárért felvásárolta egyik kisebb vetélytársát a Kayak Software Corp.-ot (Nasdaq), ezzel bővítve a ügyfélkörét. Az ajánlat komoly felárral bír a Kayak tegnapi záróárához képest, 29 százalékkal többet kapnak a tulajdonosuk részvényeikért.
Vágólapra másolva!

Online foglalási oldalt vásárol az amerikai Priceline.com Inc. (Nasdaq), aki a Booking.com-ot is üzemelteti. A Kayak Software Corp.-ért (Nasdaq) 1,8 milliárd dollárt ad készpénz és részvények formájában, így bővíti ki keresési és ügyfélszolgálati repertoárját.

Az idén júliusban tőzsdére vitt Kayak tulajdonosai 40 dollárt kapnak részvényenként, adták hírül közleményükben a vállalatok. Ez 29 százalékkal több, mint a tegnapi záróár (31,04 dollár), amit 1,5 milliárd dollár készpénz és 500 millió dollár értékpapír átadásával teljesít a Priceline.com.

Priceline.com Inc. (Nasdaq)

A Priceline.com részvényárfolyama a bejelentést követően 2,5 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben. A Kayak részvényárfolyama azonban 32 százalékot emelkedett, köszönhetően az erős felvásárlási ajánlatnak.

Kayak Software Corp. (Nasdaq)

A Kayak oldalán összehasonlíthatjuk különböző hotelek, repülőjegyek, autókölcsönzők és üdülési helyek ajánlatait és le is foglalhatjuk azokat. A Priceline.com számára eddig ez a legnagyobb felvásárlás, amit valaha végrehajtottak. Hasonló terjeszkedést már korábban is csináltak, hogy bővítsék ügyfélkörüket és megszabaduljanak versenytársaiktól. A társaság olyan online foglalási oldalak tulajdonosa, mint például a Booking.com, az Ázsiában népszerű Agoda.com, vagy a TravelJigsaw.

Az EMarketer Inc. piaci elemző cég szerint az online foglalások száma 2016-ra elérheti a 151,9 milliárd dollárt, ami a 2011-es 107,4 milliárd dollárhoz képes jelentős növekedést mutatna. Ez természetesen a foglalások számának emelkedését is jelenti, a Kayak például 302 millió foglalást bonyolított le a harmadik negyedévben, ami 31 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A Kayak ugyanazzal a vezérkarral működhet tovább, mint eddig, teljesen független márkanév alatt. Erős verseny alakult ki az utóbbi években az online foglalások piacán olyan nagy nevekkel, mint az Expedia.com vagy Hotwire. Megtalálhatunk azonban kisebb kezdővállalkozásokat is, mint a Hipmunk, akik gyakran válnak felvásárlások áldozatává.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!