A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMarozsán Fábián
15:20TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
15:55VívásFlora Pasztor-Lee Kiefer
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:00TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Megmenekült a Porsche New Yorkban

Vágólapra másolva!
A Porsche számára kedvező döntés született tegnap a New York-i Legfelsőbb Bíróságon. A hedge fundok vádja szerint a Porsche manipulálta a piacot és ezzel több mint 1 milliárd eurós veszteséget okozott 2008 októberében, amikor 75 százalék közelébe növelte részesedését a Volkswagenben. A bíróság döntése értelmében nem New York az illetékes az ügyben, azonban Németországban továbbra is nyomoznak több Porsche ex-vezér ellen. A Porsche részvényárfolyama 6 százalék feletti emelkedésben van a döntést követően. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön elutasította a New York-i bíróság azt a keresetet, amelyet több, számszerint 26 hedge fund nyújtott be a német sportautó-gyártó ellen. A vád szerint a Porsche 2008-ban félrevezette a piacot, amikor a Volkswagen többségi tulajdonát akarta megszerezni. A szóban forgó ügy több mint 1 milliárd dolláros veszteséget okozott azoknak az befektetőknek, akik a Volkswagen árfolyamesésére spekuláltak.

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.



A Volkswagen eset

2008 október 28-án rövid időre a Volkswagen vált a világ legnagyobb vállalatává piaci kapitalizáció alapján, amikor a cég részvényeinek árfolyama két nap alatt 200 euróról 1000 euró fölé emelkedett. A példátlan emelkedés hátterében az állt, hogy október végén a Porsche bejelentette, közvetlenül 42,6 százalékos valamint közvetve (opciós szerződéseken keresztül) további 31,5 százalékos részesedése van a szektortársában, és szeretné 75 százalékra növelni a részesedését. Ez azt jelentette, hogy a shortállomány (a részvény árfolyamának esésére fogadók állománya) meghaladta a közkézhányadot (a piacon kereskedhető részvénymennyiséget). Ennek hallatán a részvények árfolyamesésére spekuláló hedge fund-ok fejvesztve kezdek menekülni, ami azt jelentette, hogy a korábbi eladásaik lezárásaként visszavásároltak részvényeket, ami a piacon felhajtotta az árfolyamot. Az 1005 euróig emelkedő árfolyammal a Volkswagen pillanatokra ugyan, de a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalatává vált, megelőzve Exxon Mobil-t. Az ügy pikantériája az volt, hogy 2008 márciusában, amikor a Porsche 31 százalékos közvetlen részesedéssel rendelkezett a Volkswagen-ben, közölte, hogy nem szándékozik 75 százalékra növelni részesedését.

Az eset kapcsán már akkor vizsgálatot indítottak a Porsche ellen a piac megtévesztésének illetve bennfentes kereskedés vádjával, de a társaság tagadta az összes felhozott vádat. A közleményük szerint azok hibáztathatók a példa nélküli árfolyammozgásokért, akik a Volkswagen részvények esésére spekuláltak.



Volkswagen

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A New York-i Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint az ügynek semmi köze nincs New York államhoz. A döntés indoklása szerint a szóban forgó részvénytranzakcióknak semmi közük nincs New York-hoz, a felperesek nem is New York-i lakosok, ráadásul a Volkswagen részvényei is külföldi tőzsdéken kereskedhetők. Az indoklásban az is szerepelt, hogy a német jog sokkal illetékesebb az ügyben.

Német ügyészek a hónap elején két korábbi Porsche vezetőt is megvádoltak a Volkswagen-üggyel kapcsolatos piaci manipulációval. A vádirat szerint Wendelin Wiedeking, korábbi vezérigazgató és Holger Härter, korábbi pénzügyi igazgató helyettes olyan valótlan információkat szivárogtattak ki, mely szerint a Porsche szándékában állt felvásárolni a Volkswagent. Az illlető személyek tagadják a vádakat.

A Porsche részvényárfolyama több mint 6 százalékos emelkedésben van a New York-i Legfelsőbb Bírság döntését követően.

Porsche

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!