A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Tőzsdére vinné leányát a svájci nyersanyagkereskedő

Vágólapra másolva!
Puma Energy üzletágának a tőzsdére vitelét fontolgatja a Trafigura, a világ egyik legnagyobb nyersanyagkereskedő vállalata. A papírokat a londoni tőzsdére vezetnék be egy 3 milliárd fontos részvénykibocsátás keretében, amiből a Puma további terjeszkedést tudna megvalósítani a Guardian forrásai szerint.
Vágólapra másolva!

A Trafigura svájci nyersanyagpiaci óriásvállalat a Puma Energy üzletágának a londoni tőzsdére vitelét tervezi részvénykibocsátás keretében, melynek összege szakértők szerint 3 milliárd font lehet. A Puma Energy benzinkútakkal, kikötőkkel és olajfinomítókkal rendelkezik a fejlődő országokban.

Pierre Eladari, a Puma vezérigazgatója elmondta, valószínűleg megvalósítják az IPO-t, és már belekezdtek a szükséges vállalati struktúra kialakításába. A befolyó pénzből pedig további terjeszkedéseket valósítanának meg. A Puma ugyanis még 2010-ben a BP egyes afrikai érdekeltségeit vette meg, amit az Exxon Mobil és a Chevron egyes részlegeinek megvásárlásával egészített ki.

Az agresszív terjeszkedés eddig is jelentős hasznot hozott a Trafigura leggyorsabban növekvő részlegének, mivel a Puma 500 millió dolláros nyereséget termelt ebben az évben 8 milliárd dolláros forgalom mellett. Ha a részvénykibocsátás lezajlik, és további terjeszkedéseket tudnak sikeresen eszközölni, a profitjuk akár 700 millió dollárra is nőhet jövőre Eladari szerint.

A Trafigura tavaly a Puma Energy 20 százalékát eladta az angolai állami olajtársaságnak, amivel 65 százalékra csökkent a tulajdoni hányada a részlegben, de 50 százalék alá szeretné csökkenteni az anyacég a tulajdoni hányadát.

Az olajipari cég korábban többször is nemzetközi szervezetek figyelme alá került, amikor mérgező anyagok lerakásával vádolták meg Elefántcsontparton, valamint mikor illegális iraki olaj szállításán kapták rajta a Karib-tengeren.

A világ legnagyobb nyersanyagkereskedője, a svájci Glencore tavaly lépett piacra és szintén a londoni tőzsdét választotta célpontjának. A társasag 10 milliárd fontos kapitalizációja révén könnyedén került be a FTSE 100 indexbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!