Alulmúlta a várakozásokat a Richter

Vágólapra másolva!
Egyedül az árbevétel soron sikerült az elemzői várakozásokat felülmúlnia a Richter harmadik negyedéves gyorsjelentésének, a többi soron, különösen nettó profit terén vaskosan alulteljesítette az elvárásokat a gyógyszer cég. Az árbevétel bővülésében a FÁK országok játszottak szerepet, miközben a magyarországi bevételek drasztikusan csökkentek. Nem túl kedvező a jelentés, negatív reakcióra számíthatunk a piacon.
Vágólapra másolva!

Csak az árbevétel lett jobb

Az elemző várakozásokat felülmúló árbevételről számolt be a Richter a harmadik negyedéves gyorsjelentésében, más sorokon azonban kisebb-nagyobb mértékben alulmúlta az elemzői konszenzust. A közel 9 milliárd forintos nettó profit 13 százalékkal marad el az elemzői konszenzusban szereplő 10,3 milliárd forinttól.

A bázishoz, azaz 2011 azonos időszakához képest is gyengék a számok. A 481 forintos egy részvényre jutó eredmény a tavalyi 1107 forintos értéknek kevesebb mint fele, továbbá ha a bázist megtisztítjuk a Polpharma akvizíciójának meghiúsulásáért kapott 8,1 milliárd forintos bánatdíjától, még akkor is 28 százalékkal alacsonyabb EPS-t kapunk éves összevetésben.

A várakozásokkal összhangban teljesített bruttó fedezet szintjén a gyógyszercég, ugyanakkor a vártnál magasabb árbevételhez viszonyítva a bruttó margin gyengébb lett, mint amire az elemzők előzetesen számítottak. 14 százalékra csökkent az EBIT margin, ami a 14,6 százalékos várakozás mellett a tavalyi 23,7 százalékos tisztított értéket is jócskán alulmúlja.

Az EBIT-re jelentős nyomást helyezett az Esmya, melynek amortizációját a harmadik negyedévben kezdte meg a Richter. Az első kilenchavi 16,2 százalékos EBIT margin kedvezőnek mondható, mivel szezonálisan gyenge negyedik negyedév esetén is teljesíthetőnek látszik a menedzsment által megfogalmazott 15-16 százalékos EBIT margin cél az év egészére nézve.

19,3 százalékot ugrottak a legjelentősebb kiadási tételnek számító értékesítési és marketing költségek, aminek a hátterében a tovább bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat és az Esmya újabb piacokra való bevezetésével kapcsolatos költségek állnak. A K+F költségek 11,8, míg az igazgatási és egyéb költségek 28,3 százalékkal emelkedtek. Utóbbi tartalmazza a PregLem menedzsment középtávú ösztönzési rendszerével kapcsolatos kötelezettségek időarányos részét.

Új piacok, csökkenő magyar bevétel

A hazai értékesítés nagyobb visszaesést mutat, mint előzetesen sejtettük, éves szinten közel 20 százalékot csökkent a Richter magyar bevétele. A 2011-ben bevezetett és félévente megtartandó vaklicit éves szinten 5 milliárd forinttal csökkentik a gyógyszercég bevételét 2012 végéig. Az ötödik helyre szorult vissza a Richter 5,3 százalékos hazai piaci részesedéssel, míg egy évvel korábban még a piac 5,9 százalékát tudhatta magáénak az IMS adatai szerint, ami alapján akkor a negyedik helyhez volt elég. A vényköteles patikai piacon 7 százalékos piaci részesedéssel a harmadik számú szereplőnek számít, míg egy éve még a második volt 7,4 százalékkal.

Az árbevétel kedvező alakulása elsőssorban a kedvezőbb FÁK régióbeli értékesítésnek tudható be. A régióban kétszer akkora ütemben, 19,4 százalékkal 106 millió euróra hízott az árbevétel, mint amire az elemzők számítottak. A növekedést Ukrajna vezette 44 százalékos éves növekedés mellett, mellette a legnagyobb piacnak számító Oroszország is 14,7 százalékos bővülésről számolt be.

Újabb piacokon indult el társadalombiztosítási támogatással az Esmya forgalmazása, miután március közepén Németországban és az Egyesült Királyságban lépett piacra készítményével a gyógyszergyártó, októberben Ausztriában és Dániában kapott hasonló besorolást a gyógyszer.

A közép-kelet európai régióban is újabb piacokon vezette be a Richter az Esmya-t. Lengyelországot, Magyarországot és Csehországot követően a harmadik negyedévben a balti államokban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában lépett piacra készítményével, sőt, utóbbi országban 2013. január elsejétől felkerül a támogatott gyógyszerek listájára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!