Varga Mihály szerint a 285 forintos euró az ideális

Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint nincs igazán előrelépés az IMF-fel a jövőbeli hitelmegállapodásban, az álláspontok nem közeledtek, de ez bármikor megváltozhat. A miniszter 285-ös euró-forint árfolyamot tart ideálisnak, elmondása szerint a költségvetést is erre tervezték.
Vágólapra másolva!

Nem közeledtek az álláspontok az IMF-fel Varga Mihály szerint, a tárgyalásokért felelős tárcanélküli miniszter ugyanakkor optimistán nyilatkozott az ATV-ben tegnap, szerinte akár egy-két héten vagy hónapon belül megváltozhat a helyzet. Varga azt is leszögezte ugyanakkor, hogy kedvezőtlen megállapodást nem akar a kormány kötni.

Varga hangsúlyozta, hogy a január 26. és 18. között Magyarországon tárgyaló IMF-küldöttségnek nem tiszte egy jövőbeli megállapodásról tárgyalni, hanem a korábbi, 2008-as hitelmegállapodásban kikötött feltételek teljesülését ellenőrzi. Elmondása szerint a küldöttség ugyanakkor már nem a költségvetési hiány lefaragását, hanem a növekedés beindítását tartja a legfontosabb kérdésnek.

Varga Mihály szerint a költségvetést 285 forintos euróárfolyammal tervezték, ez az a szint, ami mind az exportőröknek, mind a devizahiteleseknek elfogadható és elviselhető. A tárcanélküli miniszter ezzel feltehetően a látszólag a jegybankelnöki posztra készülő Matolcsy György közelmúltbeli, forintgyengítésre utaló szavainak élét igyekszik tompítani.

Investor.hu vélemény: sem IMF-megállapodás, sem 285-ös euró nem lesz

Ha igaznak bizonyulnak a feltételezéseink, amelyekről ma reggeli elemzésünkben írtunk, Varga Mihálynak rövid távon valószínűleg csalódnia kell a forintárfolyamban, hiszen a legtöbb tényező a forint gyengülése felé mutat, nem tűnik valószínűnek, hogy a közeljövőben visszatér 285 közelébe a kurzus. Az álláspontok lehetséges közeledéséről szóló megjegyzést nyugodtan tekinthetjük kirakatba való kincstári optimizmusnak, a kormány a gazdaságpolitikája, kommunikációja és stratégiája alapján látszólag egyértelműen IMF-hitel nélküli jövőt képzel el Magyarországon.

EURHUF (3 perces)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!