Vágólapra másolva!
2024-ben Charles Leclerc a rajt után az élre állva nyerte meg az austini Forma-1-es futamot. A Ferrari monacói pilótája mögött Carlos Sainz és Lando Norris ért célba, de Norris helyett mégis Max Verstappen állhatott fel a dobogóra az F1-es Amerikai Nagydíjon.

A szombati sprintfutamot és a legutóbbi három Amerikai Nagydíjat egyaránt Max Verstappen nyerte meg Austinban, a vasárnapi versenyen azonban a pole pozíciót szerző Lando Norris mögül indult el. Az 56 körös futam rajtjánál a két Ferrari foglalta el a második sort, a Mercedesek viszont csak a mezőny végéről startoltak el. Az első tizenkét helyről induló pilóta közepes keverékű gumikon vágott neki a futamnak, hátrébb azonban öten is kemény abroncsokkal kezdtek. A rajt után Norris és Verstappen csak egymásra figyelt, így aztán a ferraris Charles Leclerc az élre ugrott, a McLaren brit versenyzője pedig a negyedik helyig esett vissza. Verstappent Carlos Sainz is támadta, de a holland maradt a második. Hátrébb Lewis Hamilton és Liam Lawson startolt a legjobban, ők öt-öt helyet nyertek az elején de a harmadik körben Hamilton kicsúszott, és a kavicságyban ragadt, így jött a biztonsági autó.

Forma-1, F1, Amerikai Nagydíj, 2024, futam, Charles Leclerc
A ferraris Charles Leclerc kiválóan kezdte az F1-es Amerikai Nagydíj futamát
Fotó: ANGELA WEISS / AFP

A gyors újraindítást követően nem volt változás az élmezőnyben, a különbségek pedig nőttek, senki nem maradt egy másodpercen belül az előtte haladóhoz képest, a teljes mezőny leggyorsabbja pedig az élen autózó Leclerc volt. Hátrébb a fokozatosan zárkózó George Russell időbüntetést kapott, ez újabb csapás volt a Mercedesnek – később Pierre Gaslyt és Cunoda Jukit is öt másodperccel sújtották. A 22. körben, az élpilóták közül először Sainz állt ki a bokszba, Leclerc-nek ekkorra már 10 másodperc volt az előnye Verstappen előtt. Sainz kerékcseréjére nem reagáltak azonnal a riválisok, Verstappen négy, Leclerc öt körrel később váltott, míg a két McLaren már a verseny második felébe lépve hajtott a bokszutcába. 

Miután mind átestek a kerékcserén, Leclerc, Sainz, Verstappen, Norris és Piastri volt az első öt sorrendje, de Norris igencsak közeledett a friss gumijaira panaszkodó Verstappenre. A hajrához érve ezen közeledés mellett Liam Lawson látványos felzárkózását lehetett figyelni – a visszatérő új-zélandi a 19. helyről rajtolva szerzett pontokat.

F1 Grand Prix of United States - Sprint & Qualifying, Fernando Alonso, Liam Lawson
Liam Lawson remekül tért vissza a Forma-1-be
Fotó: Getty Images via AFP / 2024 Getty Images

Az utolsó tíz kör kezdetén Norris megérkezett közvetlenül Verstappen mögé, majd a folytatásban rendkívül látványos csatát hozott a párharcuk: Norris támadott, Verstappen viszont bravúrosan védekezett. Érződött, hogy sok múlhat azon az év végén, melyikük végez előrébb. Végül négy körrel a vége előtt megtörtént az előzés: Norris ugyan elhagyta a pályát közben, de úgy, hogy a riválisa mellett volt és Verstappen kiterelte őt, így a brit nem adta vissza a pozíciót a hollandnak. Ment a rádiózás, az FIA meggyőzésével való próbálkozás, de a célba a két Ferrari mögött Norris ért be harmadiknak. 

Az utolsó körben viszont jött az ítélet Norris 5 másodperces büntetéséről, így végül (szűk egy másodperces előnnyel) mégis Verstappen lett a harmadik. 

Mögötte Norris, Piastri, Russell, Pérez, Hülkenberg, Lawson és Colapinto lett a pontszerzők sorrendje.

Az idei harmadik futamgyőzelmét ünneplő Charles Leclerc pályafutása során első alkalommal nyerte meg az Amerikai Nagydíjat, és megőrizte az esélyét a világbajnoki címre is.

Így áll a vb-pontverseny a szezon 19. futama, az F1-es Amerikai Nagydíj után

  • Öt versennyel az idény vége előtt a 354 pontos Max Verstappen vezeti a világbajnoki összetettet a 297 pontos Lando Norris és a 275 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 247 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 215, Lewis Hamilton 177, George Russell 167, Sergio Pérez pedig 150 ponttal rendelkezik.
  • A konstruktőrök között a McLaren 544 ponttal vezet, 40 ponttal megelőzve a második Red Bullt, és 48-cal a harmadik Ferrarit.
  • A 2024-es Forma-1-es szezon október 25. és október 27. között a Mexikóvárosi Nagydíjjal folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!