Dollármilliárdok sorsa függ a Boeing tesztjeitől

Vágólapra másolva!
Javában zajlik a Boeing 787-es típusú gépeinek próbarepülése, melyektől az utóbbi időszakban mutatott sorozatos problémák miatt vonták meg a felszállási engedélyt két hete. A tesztek sikere kulcsfontosságú a vállalat számára, ugyanis egy nagyobb kudarc akár 5 milliárd dolláros többletköltséget is okozhat a Boeingnek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban tapasztalt problémák kivizsgálása után a Boeingnél javában a 787-es típusú gépek próbarepülései folynak, melyek kimenetele erősen befolyásolhatja a vállalat eredményét. A tesztek nagyobb kudarca ugyanis akár 5 milliárd dolláros veszteséget is okozhat a cégnek - legalábbis a Jefferies elemzője szerint. Noha ez a legrosszabb forgatókönyv, és a költségek valószínűleg ennél jóval alacsonyabbak lesznek, a próbák sikeressége kulcsfontosságú lehet a társaság számára. A cég ugyanis már 25 milliárd dollárt fektetett az új típus fejlesztésébe, mely ha nem kap újra felszállási engedélyt, az komoly bevételkiesést okozhat a Boeing-nek.

Mint beszámoltunk róla, két hete a fontosabb légügyi hatóságok felszállási tilalmat rendeltek el a Boeing 787-es Dreamliner típusú gépekre azok sorozatos komoly meghibásodásai miatt. A nagy reményekkel piacra dobott gépeken néhány nap alatt háromszor is problémát észleltek, melyek után kényszerleszállásokat kellett végrehajtani. A vizsgálatok még mindig nem tudták kideríteni, mi okozta a repülőgépeket földre kényszerítő tüzet a japán légitársaság valamint az All Nippont légitársaság gépein.

A Boeing egyébként január 30-án teszi közzé gyorsjelentését, és a szakértők azt várják, hogy a cég 81,7 milliárd dolláros árbevételt ért el a tavalyi évben, ami idén 87,9 milliárd dollárra nőhet. Ennek elérése viszont igencsak kérdésessé válik, ha az új gépek kudarcot vallanak. A gyártó azt tervezi, hogy a mostani 5-ről 10-re emeli a havonta elkészített gépek számát, hogy ki tudja elégíteni a 787-esek felé irányuló nagyobb keresletet. 2013-ra ugyanis már 93 darab ilyen típusú gépet rendeltek tőlük.

A részvények 0,7 százalékos mínuszban, 75 dollár környékén forognak, és már 3,4 százalékkal kerültek lejjebb január negyedikén ütött éves csúcsukról.

Boeing (NYSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről