Felvásárlásokban gondolkodik az Erste

Vágólapra másolva!
Lengyelország és Szerbia neve is felmerült lehetséges terjeszkedési célpontként az osztrák Erste Bank számára Andreas Treichl vezérigazgató elmondása szerint. Ugyanakkor a befektetőket egyelőre nem sikerült meggyőzni, jelenleg úgy fest, hogy sorban a hetedik napon is csökkenéssel zárhat a bankpapír.
Vágólapra másolva!

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója a WirtschaftsBlattnak adott interjút, melyben kifejtette, hogy bankja rövidesen felvásárlásokba foghat a régióban. Elmondása szerint szeretnék növelni jelenlétüket a lengyel piacon, továbbá készen állnak befektetni Szerbiában is. A szerb terjeszkedésről még Beta számolt be január 16-án, miszerint az Erste megerősítette érdeklődését a Hypo Alpe-Adria-Bank szerb egységének megvételéről.

A bankcsoport jelenleg több mint 17,5 millió ügyfelet szolgál ki 3200 bankfiókban. Ausztrián kívül Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban és Romániában tevékenykedik. Az ukrán leány értékesítését pedig decemberben jelentette be az osztrák pénzintézet.

Az Erste Bank jelenleg a közép-kelet európai régió harmadik legnagyobb bankjának számít. Mérlegfőösszeg alapján Csehországban, Szlovákiában és Romániában is az első számú szereplő, míg a magyar piacon a második helyen található leánya.

Az Erste Bank régiós jelenléte

Forrás: [origo]

A befektetőket egyelőre nem nyűgözte le a terjeszkedés híre, 3,7 százalékos mínusszal nyitott a bankpapír, amivel a helyi ATX index legrosszabbul teljesítő komponensének számít. Ha nap végig nem sikerül az irányt megfordítani, akkor már a hetedik egymást követő kereskedés során zárhat alacsonyabban az árfolyam.

Erste Bank (Bécs)

Forrás: [origo]

Treichl interjújában kitért a régió két legnagyobb tőzsdéjére is. Véleménye szerint kedvező lenne, ha a varsói és a bécsi börzék egyesülésével létrejönne egy meghatározó közép-kelet európai tőzsde. Előbbi tulajdonosában a közép kelet európai tőzsdecsoportban, amely a bécsi mellett a prágai, a budapesti és a ljubljanai parkettet is magába tömöríti 10,8 százalékos részesedéssel rendelkezik az Erste.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!