A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Várni kell az újabb telekomcég debütálására

Vágólapra másolva!
Sajtóinformációk szerint elhalasztja latin-amerikai leányának tőzsdei bevezetését a spanyol Telefónica telekommunikációs cég, annak ellenére, hogy jelentős adóssággal rendelkezik. Az elmúlt hónapokban több eszközétől is megvált a társaság, illetve kötvénykibocsátással is jelentős összeghez jutott, ami miatt nem szeretné kiárusítani az egyik, ha nem legértékesebb egységét.
Vágólapra másolva!

Elmarad az újabb telekommunikációs IPO

Elhalasztja latin-amerikai egységének tőzsdére bocsátását a világ egyik legnagyobb telekommunikációs cége, a spanyol Telefónica - írja a Bloomberg az ügylethez közel álló forrásokra hivatkozva. A lépést azzal indokolták, hogy a társaság az elmúlt hónapokban elegendő forrást vont be német egységének tőzsdére vitelével (1,45 milliárd euró) és kötvénykibocsátással (1,5 milliárd euró).

A hírek kommentálását egyelőre elutasították a Telefónicánál. Paul Marsch, a Berenberg Bank elemzője viszont pozitívan értékeli az IPO elhalasztását, véleménye szerint nem a legjobb döntés lett volna eladni a legjövedelmezőbb eszközöket.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


A spanyol cég egységeinek kiárusítása mögött a hatalmas adósságállomány lefaragása áll, amire a csökkenő profitabilitás miatt van szükség. A Telefónica szeptember végi nettó adósságállománya 56 milliárd euró volt, ami 2012 végéig 52,8 milliárd euróra csökkent volna a tervek szerint. A júniusi 58,3 milliárd eurós adóssághoz képest már mindenképp előrelépés tapasztalható. Mindehhez persze több egységétől is részelegesen, de meg kellett válnia, ide sorolható a Telefónica Deutschland, az Atento és a China Unicom is.

Hatalmas ügylet lehetett volna

A menedzsment tervei szerint a madridi, illetve a londoni parketteken is debütált volna a latin-amerikai Telefónica leány. A brazil operáció pénzügyi igazgatója, Gilmar Camurra még decemberben adott interjút a Bloombergnek, melyben kifejtette, hogy 4-6 milliárd eurós bevételre szeretett volna szert tenni a spanyol cég a leány 10-15 százalékos részesedésének értékesítésével. Az ősszel több IPO-n is átesett az európai telekommunikációs szektor, melyekhez képest jóval nagyobbnak bizonyult volna a tranzakció.

A tőzsdén debütáló telekomcégek között található a Telefónica német egysége, a Telefónica Deutschland, illetve a második legnagyobb orosz telekommunikációs társaság, a MegaFon is. Hozzájuk képest mintegy 3-5-ször nagyobb ügyletnek bizonyult volna a latin-amerikai Telefónica ügylete. A kazah Kcellhez képest még nagyobb a differencia.

Forrás: [origo]

Latin-Amerika a kulcspiac

A spanyol Telefónica a világ egyik vezető telekommunikációs társaságának számít. Európa és Latin-Amerika 25 országában tevékenykedik, ahol mintegy 313,8 millió ügyféllel rendelkezett szeptember végén. A tőzsdére igyekvő Telefónica leány a második legnagyobb szereplőnek számít a latin-amerikai térségben 210,1 millió ügyfelével a Carlos Slim által tulajdonolt mexikói América Móvil mögött.

Forrás: [origo]

Tengerentúli egysége kiemelkedő jelentőségű a spanyol cég számára, miután az árbevétel közel felét már ez az egység szállítja, arról nem is beszélve, hogy az operáció jövedelmezősége meghaladja a teljes vállalatét. Az elmúlt negyedévet is a latin-amerikai operáció teljesítménye mentette meg, amely árbevétel terén 3,8, míg a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció (EBITDA) előtti eredmény terén 4,8 százalékkal bővült. Eközben a spanyol értékesítés 15 százalékkal csökkent.

Forrás: [origo]

Folytatódik a lejtmenet

A spanyol Telefónica az elmúlt egy évben igen gyengén teljesített a tőzsdén, árfolyama több mint 20 százalékkal csökkent. Német leánya az október végi debütálás óta mintegy 5 százalékos emelkedést produkált.

A befektetők figyelme a következő hetekben a Telefónica éves jelentésére irányulhat, amit február 28-án piacnyitás előtt tehet közzé a spanyol telekomcég.

A Telefónica árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]

A Telefónica Deutschland árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!