A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Idei mélypontra zuhant az olajár

Vágólapra másolva!
Idei mélypontjára lökték ma az olaj árfolyamát Amerikában, mely két hét leforgása alatt már tíz százalékos áresést szenvedett el. Hasonlóan gyászos képet fest a réz árfolyama is, de a gazdaság állapotával kapcsolatban szintén hivatkozni szokott részvényindexek hozzájuk képest még mindig igen erős teljesítményt mutatnak. A nyersanyagpiaci áresés oka a dollár erősödése lehet, bár még ezt leszámítva is igen gyenge képet festenek az utóbbi években befektetői körökben sztárolt nyersanyagok (vagy a részvénypiacok túl erősek hozzájuk képest).
Vágólapra másolva!

Idén még nem látott, 90 dollár alatti mélységbe esett az olaj árfolyama az amerikai tőzsdén. A fekete arany lendületvesztése már napokkal ezelőttre datálódik, hiszen február közepén még a 98 dolláros magasságban járt a kurzus. Ez nagyságrendileg 10 százalékos esést jelent mindössze pár nap leforgása alatt.

A WTI nyersolaj árfolyama

Nemcsak az olaj árfolyamában mutatkozott a lejtmenet, a réz piacán is hasonló irányú folyamatok bontakoztak ki. Február közepe óta a gazdasági folyamatok előrejelzésére is előszeretettel használt réz árfolyama 10 százalékkal esett.

A réz árfolyama

Kísérteties módon együtt esnek azok a nyersanyagárak, melyeket a gazdasági folyamatok előrejelzésére is előszeretettel használnak. Az eső árak a gazdaság lassulására utalnak, azonban a gazdaság állapotával kapcsolatban szintén sokat hivatkozott mutató, az amerikai Dow Jones tőzsdeindex eközben rekordközeli szinteken mozog. Ez egyáltalán nem arra utal, hogy baj lenne gazdasági növekedéssel, legalábbis az amerikaival.

A nyersanyagpiaci esés így reagálhat például a feltörekvő piaci, például kínai lassulásra, de a háttérben akár kínálati oldali tényezők is meghúzódhatnak. Utóbbiak azonban jellemzően hosszabb távon fejtik ki hatásukat, így kevésbé magyaráznak egy hónapos mozgásokat.

A Dow Jones index alakulása

A nyersanyagoktól látványosan elfordultak a befektetők, aminek hátterében a dollár piacán mutatkozó erősödés állhat. A zöldhasú erősödése miatt ugyanis a dollárban denominált eszközök a reálérték tartása érdekében áresést szenvednek el, ami az utóbbi hetek mozgásának hátterében is állhatott. Persze ilyen érvelés alapján a részvényáraknak is esni kellett volna.

Az EURUSD árfolyama

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!