A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Milliárdos krimi az olasz bankszektorban

Vágólapra másolva!
A Nomura Holdings olasz bankjának 1,8 milliárd euró értékű eszközállományát fagyasztotta be az olasz rendőrség. A lépés része a Monte dei Paschi bankkal szemben folytatott szélesebb körű bűnügyi vizsgálatnak. A vádak szerint a Monte dei Paschi több millió euró értékű veszteséget próbált meg elrejteni a részvényesek elől és állítólagosan ebben segédkezhetett a Nomura.
Vágólapra másolva!

Közel 2 milliárd eurót foglalt le az olasz rendőrség

Az olasz rendőrség 1,8 milliárd euró értékű eszközt fagyasztott be a japán Nomura pénzügyi csoport olasz bankjánál. Az akció része egy széles körű bűnügyi vizsgálatnak, ami a Monte dei Paschi di Siena banknál felmerült hűtlen kezelés gyanújával kapcsolatos.

Az ügyészség Sadeq Sayeed korábbi Nomura Europe vezérigazgatót és Raffaele Ricci a Monte dei Paschi egyik vezetőjét is vizsgálat alá vonta, jogi vizsgálatok hátráltatása és a piaci szabályok megsértésének gyanújával. Sadeq Sayeed természetesen határozottan tagadta a vádakat, míg Riccit nem lehetett elérni azóta, hogy kommentálja az értesüléseket, írja a Financial Times.

Az ügyészek lépése azután jött, hogy a rendőrség múlt hónapban átfésülte a Nomura sienai irodáit bizonyíték után kutatva a bank két derivatív ügyletével és a vezetők állítólagos megvesztegetésével kapcsolatban. Az ügyészség által befagyasztott 1,8 milliárd eurós eszközök között szerepel egy 1,7 milliárd euró értékű, a Monte dei Paschi által a Nomurának nyújtott - a derivatív ügylethez kapcsolódó - hitel, valamint ennek 88 millió eurós jutaléka.

A Nomura korábban tagadta, hogy lefoglalták volna eszközeit, és közölte, hogy megtesz minden szükséges lépést, hogy megvédje saját álláspontját. A Nomura szóvivője megerősítette, hogy az olasz pénzügyi rendőrség kiadta az eszközök lefoglalására a határozatot, arra azonban még nem került sor, és nem is fagyasztották be az eszközöket.

A Monte dei Paschi új vezetése szintén perli a Nomurát és a Deutsche Bankot a két származtatott ügyleten elszenvedett veszteségek kárpótlásáért.

Tovább dagad az 500 éves bank botránya

A sienai ügyészség lépése egy újabb csavar Olaszország harmadik legnagyobb és egyben legrégebbi bankjának régóta húzódó vergődésében. A Monte dei Paschi 4 milliárd eurós mentő hitelt kapott idén az olasz kormánytól, ami már a második tőkeinjekció volt az elmúlt 4 év során a pénzintézetnél.

A bank értékének 90 százalékát vesztette már el, mióta felvásárolta a helyi Antonveneta hitelintézetet 5 évvel ezelőtt. Az ügyészek azt állítják, hogy a bank derivatív ügyletekkel több tíz millió eurós veszteséget rejtett el a részvényesek elől, ami a fent említett akvizícióhoz, illetve a rosszul időzített olasz államkötvény vásárlásokhoz kapcsolódott. Állítólagosan ebben nyújthatott segítő kezet a Nomura.

Az ügyészség arról is tájékoztatta a sajtót, hogy megindultak a jogi lépések azzal kapcsolatban is, hogy a Monte dei Paschi három korábbi vezetőjétől is pénzeket foglaljanak le. A hitelintézet korábbi elnökétől Giuseppe Mussaritól 2,3 millió eurót, a korábbi vezérigazgatótól Antonio Vignitől 9,9 millió eurót, míg Gianluca Baldassarritól a vezetőség egyik tagjától 2,2 millió eurót koboznának el.

A Monte dei Paschi részvényei már március végén is zuhantak, miután a bank nyilvánosságra hozta, hogy 1,6 milliárd eurós veszteséget halmozott fel 2012 negyedik negyedévében.

A Monte dei Paschi részvényei közel 2 százalékkal emelkednek, a rosszra fordult európai hangulatban is.

A Monte dei Paschi di Siena árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]

A szerdai kereskedésben a Nomura Holdings 2,3 százalékkal zuhant a hírre, a kedvező japán tőzsdei hangulat ellenére.

A Nomura árfolyama (Tokió)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!