A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország

A pártokon múlik, melyik megyébe kerül Nagykőrös

Vágólapra másolva!
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban nem akadt meg Nagykőrös kezdeményezése, amely az első olyan település Pest megye határában, amely elszakadna a fejlettnek mondott régiótól. A parlament fog szavazni róla, hogy támogatják-e a kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

Bács-Kiskun megyéhez kerülhet a jövő évtől Nagykőrös, ha az országgyűlés elfogadja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erről szóló határozati javaslatát, amely pénteken került fel a parlament honlapjára.

A jelenleg Pest megye déli részén fekvő város megyeváltását a település képviselő-testülete kezdeményezte, szerintük ugyanis számos előnnyel járna, mind a közigazgatási szolgáltatások, mind az egészségügyi ellátás igénybevétele szempontjából ha Bács-Kiskun megyéhez tartoznának, amelynek székhelye, Kecskemét mindössze 16 kilométerre fekszik tőlük - derül ki az előterjesztés indoklásából.

A város vezetése azonban elsősorban nem ezek, hanem az uniós pályázati lehetőségek miatt szakadna el Pest megyétől. Budapest és Pest megye ugyanis fejlettnek számító régiót alkot szemben a másik hat régióval. A közép-magyarországi régió jóval kevesebb kohéziós támogatást kap az EU-tól, pedig Pest megye határában sok város egyáltalán nem tekinthető fejlettnek. A cégeknek nem éri meg betelepülni, a már ott működő vállalkozások pedig rosszabbul járnak, mint ha néhány kilométerrel odébb lennének - ezekről a problémákról itt olvashatja nagykőrösi riportunkat.

Nagykőrös volt az első olyan település, amely kinyilvánította, elszakadna Pest megyétől. Április 7-én népszavazást tartottak, de nem ment el elég szavazó, így a voksolás érvénytelen lett. A Bács-Kiskun megyei közgyűlés támogatta Nagykőrös befogadását, de a sikertelen népszavazás miatt Pest megye úgy döntött, nem szeretné, ha leválna a város. A város nem adta fel, és a minisztériumot kérte, terjessze a parlament elé a kérdést.

A parlament honlapjára felkerült dokumentum indoklása nem árulja el, hogy a kormány támogatja-e az elszakadást vagy sem. Felsorolja a problémákat mindkét oldalról, illetve megjegyzi, hogy Nagykőrös 1950-ig Kecskeméttel egy megyébe tartozott. Azt a nehézséget azonban felvetik, hogy egy évvel a választások előtt át kellene alakítani a választókerületi rendszert, ha a város megyét vált.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!