Dőzsölnek a milliárdosok, jön a tőzsdei összeomlás?

Vágólapra másolva!
A milliárdos elit rengeteg pénz költ művészeti alkotásokra, luxusautókra és méregdrága utazásokra, ami annak a jele lehet, hogy a tőzsdék elérték csúcsaikat, és innen már esés következhet. Legalábbis a viselkedési pénzügytan hívei szerint, akik megpróbálják ötvözni a pszichológia és a közgadaságtan vívmányait, hogy ezeket hasznosítva tudják előrejelezni az árfolyammozgásokat. Robert Prechter amerikai viselkedési pénzügyi szakértő szerint az elmúlt 100 évben csak kétszer volt ilyen mértékű a piaci optimizmus, 2000-ben és 2007-ben, és mint tudjuk mindkét alkalommal csúnya összeomlás lett a vége.
Vágólapra másolva!

A túlzott optimizmus nem ad okot a bizakodásra

A multimilliárdos elit pazarlása is annak a jele lehet, hogy a részvénypiacok elérték csúcsaikat, és innen már esés következik. Legalábbis a viselkedési pénzügytan elmélete szerint, amely ötvözi a pszichológiát a közgazdaságtannal, ezzel vizsgálva az emberek hangulatát és döntéseit, illetve azok hatását az árfolyammozgásokra.

A viselkedési pénzügyek elveit követők szerint nagy hatással van a piaci mozgásokra az emberek adott hangulata, illetve az, hogy gyakran nem racionálisan döntenek. Az elmélet szerint az emberek legtöbbször az extrém mértékű félelem vagy optimizmus időszakában hoznak rossz döntéseket.

Robert Prechter amerikai szakértő szerint az emberek viselkedése, illetve hangulata váltja ki a gazdasági és politikai eseményeket, nem pedig fordítva. Prechter szerint akár két tucat piaci indikátor is azt mutatja, hogy az általános optimizmus rekordmagasságokban, vagy legalábbis azokhoz nagyon közel van. Az elmúlt 100 évben csak kétszer uralkodott ilyen extrém optimizmus, méghozzá 2000-ben és 2007-ben.

Az S&P 500 index 50 százalékot zuhant a következő 2 évben, miután 2000 augusztusában kidurrant a dotcom lufi. Míg a 2007 novemberét követő 17 hónapban 55 százalékot zakózott az index. Tavaly május óta több mint 30 százalékot menetelt az S&P 500, míg a múlt hónapban mindenkori csúcsot ütött. Ezek alapján mondják azt a viselkedési pénzügyek hívei, hogy újból eljuthatunk egy újabb fordulóponthoz.

Az S&P 500 index értékének alakulása az elmúlt 14 évben (pont)

Forrás: Origo

Pazarlás és tőzsdei összeomlás

A viselkedési trendek, amelyek a műtárgyak, a luxusautók, vagy éppen a méregdrága nyaralások piacán mutatkozik, szintén ezt támasztja alá, nyilatkozta Peter Atwater a Financial Insyghts elnök-vezérigazgatója a Reutersnek. A Financial Insyghts egyébként a viselkedési pénzügytan alapján ad tanácsokat ügyfeleinek.

Atwater kiemelte, hogy a Christie's aukciós ház legutóbbi, világháború utáni és kortárs művészeti árverésén rekordértékben, több mint 600 millió dollárért értékesítettek a műtárgyakat. Míg májusban egy 1961-es Aston Martin nem kevesebb, mint 4,85 millió dollárért talált gazdára. Ez is mind a túlzott optimizmus jele lehet.

A viselkedési pénzügytant követő elemzők a főbb részvénypiaci indexekben 2009 óta látott közel 180 százalékos emelkedést "a gazdagok ralijának" nevezik, és szerintük az ultra-gazdagok viselkedése jó előrejelzője a piaci csúcsoknak. Ezzel azonban szembe mennek a hagyományos elemzők álláspontjával, akik szerint a globális gazdasági kilátások javulásával és a jobb vállalati fundamentumok miatt új magasságokig menetelhetnek a piacok a jelenlegi egészséges korrekció után.

Az S&P 500 értéke 2009-től (pontban)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!