Nő a pesszimizmus az arany piacán

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben egyre több elemzőház döntött úgy, hogy csökkenti az arany árfolyamára megfogalmazott várakozásán, ami igazából nem is csoda, látva a nemesfém mélyrepülését. Ezúttal a Credit Suisse és a Deutsche Bank döntött a negatív lépés mellett, melyet elsősorban a kínai gazdasági növekedési kilátások romlásával indokoltak. 1400 dollár körüli aranyár előrejelzésükkel azonban még így is túlságosan optimistának számítanak elemzői berkekben.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyamának zuhanásával párhuzamosan egyre több elemzőház csökkenti a nemesfémre megfogalmazott célárfolyamát. Korábban már beszámoltunk róla, hogy hasonló lépést eszközölt a Société Générale, a Goldman Sachs és a UBS is. A kört ezúttal a Credit Suisse mellett a Deutsche Bank bővítette.

Az nagy elemzőházak az elmúlt hetekben a Fed pénzpumpájának leállításával indokolták lépésüket, míg a két új célár csökkentő szerint korábban túl optimisták voltak a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatban, amit most vissza is vágtak.

A Credti Suisse elemzői friss anyagukban 1400 dolláros év végi arany árfolyammal számolnak (korábban: 1580 dollár), ami alapján elmondható, hogy a svájciak még mindig bíznak a nemesfém rövid távú fellendülésében.

Nem sokkal, de a Deutsche Bank még a Credit Suissenél is optimistább, 2013 végére ugyanis 1431 dolláros aranyárat várnak a németek. Mindez 6,7 százalékos célárfolyam csökkentésnek felel meg, 2014 végére azonban még ennél is nagyobb, 10,8 százalékos vágást eszközölt a DB 1350 dolláros célárfolyam mellett.

Tulajdonképpen mindkét elemzőház még a legoptimistábbak közé tartozik, náluk csak a UBS-nél látják szebben a jövőt. A jelenlegi árfolyamhoz képest egyedül a francia Société Générale vár csökkenést, egészen 1200 dollárig.

Év végi célárak az arany árfolyamára (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!