A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Bezzegország lett az USA az autópiacon

Vágólapra másolva!
Kiváló hónapon van túl az amerikai autópiac, nemcsak hogy sikerült ismét növekedésről beszámolni, hanem az elmúlt hónap legnagyobb bővülését tudta prezentálni. A legtöbb autót ismét a Ford és a General Motors tudta eladni, köszönhetően a kedvező makrogazdasági környezetnek és a stabil benzináraknak, ami 1 dollár körül alakult literenként.
Vágólapra másolva!

Megéri autót gyártani az USA-ban

Folytatódik az amerikai autópiac jó teljesítménye, a júniusi adatok alapján ugyanis 9 százalékkal bővült az újautó-értékesítések száma a személyautók körében. A 12 hónap alatt eladott autók számát tekintve ezzel már szinte teljesen megközelítették a 15 milliós határt, nem rossz teljesítmény ez, főleg annak függvényében, hogy 2009-ben már a 10 milliós szintet is megközelítette az eladások száma, köszönhetően a pénzügyi válságnak.

Forrás: Origo

A 9 százalékos bővülési ütem pedig egyáltalán nem tekinthető rossznak, hiszen idén csak januárban tudott ennél nagyobb növekedési ütemet produkálni a piac, éves alapon. Az pedig még inkább kedvezőnek tekinthető, hogy tavaly június volt a második legerősebb növekedési ütemet produkáló hónap, tehát szó sincs arról, hogy csak az alacsony bázisnak köszönheti a jó teljesítményt az autópiac.

Forrás: Origo

A nagy gyártókat kiemelve főleg a Ford és a General Motors tekinthető nagy nyertesnek, az eladott személyautók tekintetében ugyanis ez a két márka volt a legerősebb. A General Motors 6,5 százalékkal tudta növelni a darabszámot, és a cég vezetői is optimistán állnak az év második feléhez. A Ford 12,7 százalékos bővülést ért el az eladott kocsik számában, főleg az F-széria volt erős júniusban, 23 százalékos növekedést produkálva. A nagyobb gyártók ezzel együtt kivétel nélkül növekedést mutattak be.

Forrás: Origo

Mi áll a háttérben?

Az elsődleges ok, amiért az autópiac ilyen jó teljesítményt tud bemutatni az elmúlt hónapokban alapvetően a javuló makrokörnyezettel magyarázható. Ennek számos jelét lehet látni az USA-ban, példának okáért ott a júniusban hat éves csúcsot megdöntő fogyasztói bizalom, ami szoros összefüggésben van az autóvásárlási szokásokkal. A gazdasági kilátások pedig jól festenek Amerikában, pusztán makrogazdasági szempontból tehát indokolt lehet az autópiac további bővülése, a fogyasztói bizalom erősödésén keresztül.

Ahogyan Alec Gutierrez, a Kelley Blue Book elemzője kiemeli, a júniusi kedvező piaci adatokban annak is szerepe lehetett, hogy az olajárak meglehetősen stabilan alakultak az USA-ban. A jövőben viszont ez akár meg is változhat, főleg az Egyiptomban látott helyzet miatt, ahogyan azt már az Investor.hu hasábjain is megírtuk. A most kedvező jelenség tehát akár kockázatként is értékelhető, bár az 1 dolláros literenkénti benzinár azért még így is elég vonzó Amerikában, mely egyébként az utóbbi hetekben némi csökkenést tudott mutatni.

Ami viszont vélhetően a legnagyobb kockázatot jelenti a növekedés előtt, hogy Fed majd leállítja a "pénzpumpát" és magasabb kamatok alakulnak ki a gazdaságban. Az elemzők is figyelmeztetnek erre, hiszen az olcsó hitelek is hozzájárultak ahhoz, hogy a kereslet ennyire magas legyen, véli Reid Bigland, a Chrysler értékesítési igazgatója.

Ami viszont biztos, hogy egyelőre az eladások szárnyalnak, húzva magukkal az amerikai autógyártókat. Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!