Bedobta a törölközőt a híres hedge fund guru

Vágólapra másolva!
Nem sokkal az igazgatóságból történt lemondása után, több száz millió dolláros veszteséget elkönyvelve összes JC Penney részvényét eladta Bill Ackman, a Pershing Square Capital neves hedge fund menedzsere. Mivel 18 százaléknyi pakkról van szó, a tranzakció mindenképp szóra érdemes, még úgy is, hogy Ackman már korábban is jelezte értékesítési szándékát.
Vágólapra másolva!

A Pershing Square a 18 százaléknyi JC Penney részvényt a Citigroupnak adta el, de a bank egy kvázi közvetítő szerepet tölt majd be a tranzakcióban. Nem kívánják ugyanis megtartani a részesedésüket, hanem befektetőket keresnek, akiknek tovább tudják adni a csomagot, akár kisebb darabokban is. A részvény árfolyama a zárást követően talán ezért is csúszott jelentősebben vissza (hiszen egy folyamatos eladói nyomás lebeg a papír felett), ahonnan azonban 1,1 százalékos mínuszig tudott korrigálni.

A JC Penney árfolyama (USD)

Ackman távozásával egy három éve tartó szenvedéstörténetet zár le, több száz millió dolláros veszteséget elkönyvelve. A hedge fund menedzser ez idő alatt próbálta az egyre mélyebb gödörbe csúszó áruházláncot felkarolni, de törekvései folyamatosan kudarcot vallottak. Az Apple-től elcsábított vezető csődöt mondott, majd amikor az ideiglenesen kinevezett Myron Ullman leváltását elkezdte sürgetni, a cég igazgatósága kihátrált Ackman mögül. A hedge fund menedzser emiatt lemondott igazgatósági tisztségéről, és egy aktivista befektetőtől várható módon jelezte, hogy a jövőben megválik a cégben levő részesedésétől is. Arra talán nem sokan számítottak viszont, hogy erre ilyen rövid határidőn belül sor is kerülhet.

Nagy kérdés, hogy a Citigroup kinek adja majd el a jelentős csomagot. Több jelentkező is lehet, mint például a cégben már jelenleg is pozíciókkal rendelkező Soros Fund, vagy a másik ismert hedge fund menedzser, Richard Perry. Az aktivista befektetőket mindenesetre elriasztja majd a vásárlástól a JC Penney legutóbbi közgyűlésén egy évre megszavazott méregpirula, ami 10 százalékban maximalizálja minden egyes befektető szavazati jogát.

A vállalat vezetői el szeretnék kerülni, hogy egy újabb aktivista befektetővel kelljen háborút vívniuk ahelyett, hogy a cég ügyeivel tudnának foglalkozni. Márpedig Myron Ullmannak lesz dolga bőven, a vásárlókat minél előbb vissza kell csábítania az üzletekbe, hogy a bevételek lemorzsolódását megállítsa, és a vállalat elkerülje a komolyabb problémákat.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről