Érik az Apple, szüretre felkészülni!

Vágólapra másolva!
Látványosan felülteljesítette a negatív hangulatban az amerikai részvényeket az Apple több kedvező hír hatására. Ezzel a részvény megerősíteni látszik korábbi optimista véleményünket, és csak hajszálnyi választja el attól, hogy áttörje utolsó fontos ellenállását egy esetleges nagyobb menetelés előtt. Garancia persze semmire nincs, de érdemes szárazon tartani a puskaport, mert kedvező lehetőség nyílhat az Apple-ben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn látványos, 2,8 százalékos emelkedéssel magaslott ki az Apple a teljes amerikai részvénymezőnyből, a lendületes emelkedéshez ráadásul számottevő forgalom is társult. Ma folytatja az emelkedést a részvény, nyitás után pár perccel 1 százalékos pluszban áll az árfolyam.

A háttérben az Apple számára kifejezetten vonzó kormányzati és hatósági döntések állnak, amelyek segítségével lényegesen erősödhet a cég piaci pozíciója az Egyesült Államokban a nagy rivális Samsunggal szemben. Mindemellett a technikai kép is egyre kecsegtetőbb, ahogy már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, és speciális katalizátorok is hajthatják az emelkedést az előttünk álló hetekben. Továbbra is kitartunk a pozitív véleményünk mellett, meglátásunk szerint az Apple hosszú mellőzöttség után ismét húzópapírrá léphet elő az előttünk álló hetekben.

Az Apple árfolyama az elmúlt három napban

Forrás: Investor.hu

Kedveli az Apple-t a kormány

Az Apple kétségtelenül jól fekszik az amerikai kormányzatnál, erre utal legalábbis gyors egymásutánban két lényeges ügyben is egyértelmű támogatást kapott. Kezdődött mindez azzal, hogy Barack Obama augusztus elején meglehetősen szokatlan módon megvétózta a külkereskedelmet felügyelő International Trade Comission (ITC) importtilalmát, ilyesmire két és fél évtizede nem volt példa.

A tilalom értelmében az Apple nem tudta volna az amerikai piacon értékesíteni az iPhone pár korábbi modelljét a Samsung pár korábbi szabadalmának megsértése miatt. Mivel nem az aktuálisan leginkább futó modellekről van szó, ez talán nem lett volna akkora érvágás a cégnek, de semmiségnek sem nevezhetjük a döntést. Ráadásul az elnök ezzel fontos gesztust is tett az Apple felé.

Lényegesen fontosabb viszont az a döntés, amit közvetlenül kiválthatta a hétfői emelkedést, az ITC ugyanis nagyon hasonló tilalmat léptetne életbe a Samsung több fontos terméke ellen. Az ok: az Apple által kifogásolt szabadalomsértések a Samsung készülékeiben. A tilalom 60 nap múlva lép életbe, és addig elméletileg ugyanúgy megvétózhatja az elnök, mint a másik hasonló határozatot, de ennek a jelen helyzetben elég csekély az esélye.

A két ügy egyébként csak a felszínen ugyanolyan. A Samsung ugyanis olyan szabadalmak használatát kifogásolta, amit egyébként tovább adott több chipgyártónak, így az Intelnek és a Qualcomm-nak is, a licencmegállapodások pedig a továbbértékesítés lehetőségét is magukba foglalták, így kerülhettek korábbi Apple modellekbe. Az Apple ezzel szemben saját fejlesztésű és használatú technológiák másolását kifogásolja a Samsungnál. Az ITC ezek szerint támogatja ezeket a kifogásokat.

Forrás: Investor.hu

Ráfordultunk a finisre

A hétfői szárnyalásban az is közrejátszhatott, hogy hétvégén napvilágot látott, szeptember 10-én tartja idei iPhone-rendezvényét az Apple. Az AllThingsD értesüléseire ugyan hivatalos megerősítés még nem érkezett, de elég valószínűnek tűnik, hogy helyes a dátum, hiszen szépen passzol a korábbi bemutatók sorába, és a korábbi várakozásokhoz is.

Ezzel pedig utolsó egyhónapos hajrájába fordulhat az iPhone-várási szezon. Ez a hónap a legtöbbször emelkedést hoz az Apple árfolyamában, ahogy egyre élénkülnek a várakozások az új termékekkel kapcsolatban. Van is mi miatt izgulni, hiszen az Apple jó eséllyel végre piacra dobja a régen pletykált, olcsóbb, kisebb iPhone modellt iPhone 5C néven. A C rossz nyelven az angol cheap, azaz olcsó szóra utal, bár valószínűbb, hogy inkább a színes (color) műanyagburkolatra vonatkozik, de merészebb tippek szerint pedig egyenesen Kínát (China) jelöli.

Forrás: Investor.hu

Egy olcsóbb iPhone modell hasonló változásokat indíthatna el az iPhone szegmensben, mint az iPad Mini tette a táblagépek terén, azaz az átlagos értékesítési ár láthatóan csökken, bár elképzelhető, hogy az iPhone-okon elérhető átlagos margint nem rontja érdemben az új készülék (az Apple nem tesz közzé termékekre lebontott profithányadokat). Cserében magasabb volumeneket és leginkább a kínai piacon való látványos megugrást remélheti a menedzsment a készüléktől. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója épp a közelmúltban tárgyalt a 700 millió előfizetővel rendelkező China Mobile vezetőjével, ami szintén fűti a reményeket a kínai terjeszkedéssel kapcsolatban.

Tényleg egyre jobban fest

Az Apple technikai képére már július végén felhívtuk a figyelmet, azóta az árfolyam közel 30 dollárt emelkedett, és legyőzött fontos szinteket is a korábbi lokális csúcsok átlépésével. Már csak egyetlen fontos akadály tornyosul előtte, mégpedig a 200 napos mozgóátlag, ennek áttörésével tágasabb tér nyílhatna az emelkedés előtt. A mozgóátlag ugyan az elmúlt napokban még visszafogta a részvényt, a hétfői lendületet látva nem kizárt, hogy az előttünk álló napokban sikerül átlépnie rajta, így érdemes résen lenni. A mai nyitás is további emelkedést sejtet, 472 felett motoszkált az árfolyam a nyitás utáni percekben.

Kitörés esetén első körben a következő fontos lélektani szint, a kerek 500 dollár foghatja vissza átmenetileg az emelkedést, de igazán lényeges technikai akadályok csak 540 dollár környékén mutatkoznak. Az elmúlt napok mozgása ráadásul fontos szintet is kijelölt a kockázatkezeléshez, ha 450 dollár alá süllyedne az árfolyam, az arra utalna, hogy a kitörési kísérlet sikertelen volt. Amíg ez nem történik meg, továbbra is optimisták vagyunk az Apple kilátásait illetően.

Az Apple árfolyama

Forrás: Investor.hu

Nem szabad persze elfelejteni a kockázatokat sem. Ahogy az Apple legutóbbi gyorsjelentésekor is írtuk, a fundamentumok egyáltalán nem festenek fényesen, legalábbis ami a növekedési lehetőségeket illeti. A gyorsjelentésben látottakat mégis pozitívan értékeltük - egyedül az iPadek váratlanul gyenge értékesítése volt negatív -, mert a piaci várakozások a sok negyedévnyi csalódás után kellően visszafogottakká váltak. Ha ez az óvatosság kitart az előttünk álló hónapokban, akkor az Apple akár végre pozitív meglepetéseket is szállíthat, különösen, ha jól sülnek el a várva várt őszi termékbemutatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!