Milliárdos harapott rá az Apple-re, elszállt az árfolyam

Vágólapra másolva!
Hatalmasat ugrott az Apple a keddi kereskedésben, alig pár órával azután, hogy vonzó beszállási lehetőségre hívtuk fel a figyelmet. Carl Icahn, a neves milliárdos befektető a Twitteren jelentette  be, hogy jelentős pozíciót épített ki, és erősen alulértékeltnek tartja a részvényt. Több sem kellett a piacnak, alaposan megrántották az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Azt sejtettük, hogy jön, de azt nem, hogy ilyen durván. Nagyjából így lehet leírni az Apple tegnapi kitörését, a részvény ugyanis közel 5 százalékos emelkedéssel 490 dollár közelében fejezte be a keddi kereskedést, órákkal azután, hogy azt írtuk, itt az idő beszállni. Carl Icahn, a világhírű milliárdos befektető volt olyan kedves, és alaposan megtámogatta a kereskedési ötletünket.

Icahn tegnap az amerikai kereskedés kellős közepén ugyanis azt írta a Twitteren, hogy tekintélyes méretű pozíciót épített ki az Apple-ben, mert extrém módon alulértékeltnek tartja a részvényt. Egy másik bejegyzésében azt is írta, hogy beszélt Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával, és elmondta, hogy szerinte növelni kellene a részvényvisszavásárlásra fordított összeget, hozzátéve, hogy a tervek szerint hamarosan ismét beszélnek. A pletykák szerint Icahn 700 dollárra értékeli az Apple-t, de úgy véli, hogy legalább 600 dolláron kellene forognia.

Forrás: Investor.hu

Az árfolyam felrobbant a hírekre, a piac láthatólag értékeli, hogy egy igazán vagyonos és ismert befektető teljes mellszélességgel beállt az Apple mögé.

Az Apple árfolyama az elmúlt napokban (dollár)

Forrás: Investor.hu

Kalóz a fedélzeten

Icahn ráadásul nem kimondottan passzív befektető, sőt, egyike az igazi "régi vágású" tőzsdecápáknak a Wall Streeten, sokszor épp úgy viselkedik, mint Gordon Gekko a Tőzsdecápákban: nagy részesedést vásárol néha megkérdőjelezhető módszerekkel, majd a saját embereit próbálja beültetni az igazgatótanácsba, és így nyomást gyakorolni a menedzsmentre, hogy az ő elképzeléseit valósítsák meg. (Icahn praktikáiról már több alkalommal írtunk itt az Investor.hu-n is.)

A cél legtöbbször egyszerű: vagy a cég feldarabolásával és részleges értékesítésével akar értéket felszabadítani, vagy osztalékfizetéssel, részvényvisszavásárlással pénzhez jutni a befektetésből. Ezzel szépen egybecseng, amit a Tim Cookkal folytatott megbeszélésről írt Icahn, és nyugodtan számíthatunk rá, hogy Icahn mindent megtesz majd, hogy az akaratát érvényesítse.

Az Apple esetében persze kicsi az esélye, hogy ilyen jelentőségű pozíciót halmozzon fel Icahn, hiszen a Bloomberg értesülései szerint nagyjából egymilliárd dollárt költött részvényekre, ami gigászi összeg, de az Apple teljes kapitalizációjának kevesebb, mint egynegyed százaléka. Icahn szavára ezzel együtt sokan figyelnek, főként, hogy az utóbbi időben egy-két látványos sikert is elért a Herbalife-ban és a Netflixben meglévő pozícióival.

Icahn megjelenésének van egy fontos árnyoldala is: ahol ő feltűnik, ott a legtöbbször nagy ribillió támad, vezetőket rugdosnak ki, igazgatósági elnököket pocskondiáznak, és bizony néha egész cégeket döntenek csődbe. Mindez ráadásul a nyilvánosság teljes bevonásával zajlik általában, Icahn szereti kiteregetni a dolgokat, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon ellenfeleire. Nem véletlen, hogy a legújabb hírt is a Twitteren robbantotta, ráadásul erősen megkérdőjelezhető módon bőven kereskedési időben, így biztos lehetett benne, hogy komoly hatást ér majd el a piacon (nyugodtan megérne egy komolyabb hatósági vizsgálatot az ügy).

A végeredmény értékes lehet a kisebb részvényeseknek is, de menet közben azért elég komoly hullámzás is jöhet, ezért fontos, hogy a Bloombergnek név nélküli nyilatkozó bennfentes szerint Icahn hangsúlyozottan jónak tartja a menedzsmentet, és személy szerint Tim Cookot. Ez nem jelenti persze, hogy mindenben egyetértenek.

Még több készpénzt a befektetőknek!

Icahn nincs egyedül azzal a véleményével, hogy az Apple-nek lényegesen nagyobb ütemben kellene pénzt visszajuttatnia a részvényeseknek. Az év elején az Investor.hu-n is beszámoltunk a társaság vezetése és David Einhorn hedge fund menedzser csörtéjéről, amiben Einhorn azt szerette volna elérni, hogy a cég speciális osztalékelsőbbségi részvényeket bocsásson ki a készpénzállománya terhére.

Forrás: Investor.hu

Einhorn még a közgyűlésen is nekiment a menedzsmentnek, megfúrta az elsőbbségi részvények kibocsátását akadályozó javaslatot, de igazi sikert látszólag nem ért el. Az Apple azóta viszont 3,05 dollárra emelte negyedéves osztalékát a korábbi 2,65 dollárról, sőt, 17 milliárdos kötvénykibocsátást szervezett, az ebből bejövő pénzt pedig szinte teljes egészében részvények visszavásárlására fordította. Az elmúlt negyedévben ezek miatt hosszú évek óta először látványosan csökkent az Apple készpénztartaléka.

Forrás: Investor.hu

Icahn ezt a folyamatot erősítené tovább, de nem világos, hogy hogyan. Az Apple készpénzállománya javarészben külföldi leányvállalatoknál található, ha ebből fizetne osztalékot vagy vásárolna részvényt a cég, az súlyos adókötelezettséggel járna, amit el kell kerülni. Ezzel együtt csak az Egyesült Államokban megtermelt készpénz (a bevételeken belül 37 százalék az amerikai szegmens aránya, és a saját üzletek jelentős része is az anyaországban található), illetve a becslések szerint mintegy 40 milliárd dollárt kitevő, Amerikábna "parkoltatott" készpénzállomány is teret adhat a készpénz-visszajuttatás növelésére.

Forrás: Investor.hu

Icahn adta a szikrát

Icahn láthatóan az időzítés nagymestere is, biztosan nem véletlenül éppen akkor dobta be a sztorit, amikor a részvény épp átlépte a 200 napos mozgóátlagát, és megindulni készült az 500 dollár feletti ellenállások irányába, ahogy tegnap is írtuk. A kis akcióval Icahn alig pár perc alatt dollár tízmilliókkal gazdagodott, ha hihetünk az egymilliárd dolláros értesüléseknek, és megadta azt a szikrát, ami az egyébként is készülődő kitörést berobbantotta.

Egy ekkora rali után ugyanakkor nagyon kockázatos lenne kapkodni, 490 dollár környékén már nem feltétlenül kínál olyan kedvező hozam-kockázat arányú beszállást a részvény, mint az elmúlt hetekben 440-470 dollár között. Elképzelhető, hogy az előttünk álló napokban akár valamiféle korrekció is kialakulhat a nagy száguldás előtt, főként, ha sikerül az 500-505 dollár körüli ellenállásokig is elkúsznia előbb a részvénynek.

Hosszabb távra előretekintve azonban még mindig optimisták vagyunk, az 540-550 dolláros technikai ellenállás elérésére jó esély kínálkozik most, hogy a tegnap emlegetett nagy kitörés bekövetkezett.

Az Apple árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!