Vágólapra másolva!
1-2 százalékos mínuszokban fejezték be tegnap a kereskedést a New York-i tőzsdeindexek a Szíriával kapcsolatos feszültségek éleződése és az amerikai adósságplafon újbóli fókuszba kerülése miatt. A tengerentúlon viszont már nem látszódtak akkora esések mint Európában. Az olaj ára nagyot ugrott egy esetleges szélesebb közel-keleti konfliktus miatt, és az arany is megpattant, magára véve újból a menedékeszköz szerepét.Ma már Ázsiában is visszafogottabb csökkenéseket látni, sőt a kínai börze pluszba lendült a kereskedés vége felé közeledve, bár olyan feltörekvő piacok tőzsdéi, mint a fülöp-szigeteki, vagy az indonéz még súlyos zuhanást szenvedtek el. De a Dubaji tőzsdén sem nyugszanak a kedélyek a tegnapi 7 százalékos zakót követően, ma 4 százalék feletti esés látható.
Vágólapra másolva!

Amerikában is folytatódott a zuhanás

Amerikában is tovább folytatódott az esés a Nasdaq 2, az S&P 500 1,6, a Dow Jones pedig 1,1 százalékos mínuszt halmozott fel. A tegnapi napsorán a Szíria körüli feszültségekkel volt tele a sajtó, de nem csak ez járult hozzá a tőzsdei zuhanásokhoz. Habár egy amerikai intervenció negatívan érintené a piacokat, Barack Obama ugyanakkor még nem hozott döntést az ügyben, de több hírforrás szerint már csütörtökön megkezdődhet az ország bombázása.

Forrás: investor.hu

A befektetőknek az sem volt jó hír, hogy októberre újra elérheti a plafont az USA adóssága, és ha a Kongresszus nem emeli meg a limitet fizetési problémák merülnének fel.

A pénzügyi szektor papírjai szenvedték meg leginkább a tegnapi eladói hullámot, közel 2,5 százalékos zuhanással, míg a defenzív közműszektor gyakorlatilag stagnálással vészelte át az általános rossz hangulatot.

Forrás: investor.hu

Az olaj nagy drágulásba kezdett, a WTI típusú kőolaj ára 111 dollárig pattant, mivel - bár Szíria nem jelentős kitermelő - egy esetleges szélesebb közel-keleti konfliktus továbbra is nyomást helyezhet az árra. Az arany is nagyot pattant, a befektető újra elővették a nemesfémet, mint tradicionális menedékeszközt. Árfolyama bőven 1400 dollár felett áll, 1425 környékén.

A WTI típusú kőolaj ára (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

A Brent típusú kőolaj ára (dollár/hodró)Forrás: investor.hu

Ma kevés fontos makroadat érkezik az USA-ból, a függőben lévő lakásértékesítések és jelzálogkölcsön kérelmek alakulása adhatnak majd pontosabb képet az amerikai lakáspiacról.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: investor.hu

Mérséklődnek a félelmek Ázsiában

Tegnap még nagy eladói nyomás nem volt az ázsiai piacokon mára viszont az ottani tőzsdék is szenvednek. A vezető indexek közül a japán Nikkei, a hongkongi Hang Seng és az ausztrál S&P/ASX 200 1-1,5 százalékos esésben van, ezzel azonban a tegnapi európai zuhanások szintjét már nem érik el a mínuszok. Az erősödő japán jen is visszahúzó erőként hat a tokiói parkettre, ahol például a Suzuki Motors 5 százalékkal zuhan.

Forrás: investor.hu

Kínában a Shanghai Composite már kisebb erősödésben van, de Dél-Koreában is csak minimális a csökkenés, vagyis úgy tűnik a piaci szereplők kezdenek lenyugodni. Nem igaz ez azonban néhány feltörekvő piaci indexre, ugyanis például a fülöp-szigeteki börze 5 százalék felett, míg az indonéz parkett 3,7 százalékkal zuhan. De a Dubaji tőzsdén sem nyugszanak a kedélyek a tegnapi 7 százalékos zakót követően, ma 4 százalék feletti esés látható.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A Hongkongban jegyzett PetroChina és Kunlun Energy részvényei 4 és 12 százalék feletti lejtmenetben vannak, miután tegnap a két cég a kereskedés felfüggesztését kérte. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy három cégvezető ellen vizsgálatot indítottak a hatóságok.

Európában még csökkenéseket jeleznek előre a határidős indexek a kereskedés kezdetére, de ezek még változhatnak majd napközben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!