Vágólapra másolva!
Kifejezetten jó hangulat uralkodik a főbb ázsiai piacokon, egyedüli kivétel a japán tőzsdeindex, ami minimális mínuszban jár. Kínában az is segíti az emelkedést, hogy több cég is a vártnál jobb számokat publikált gyorsjelentésében, vagyis a befektetők a pénteki amerikai emekedést követően Ázsiában is derűsebben kezdék a hetet. A New York-i indexek azután zárták pluszban a kereskedést, hogy kedvezőtlenebb adatok jöttek az ingatlanpiacról, amit a piaci szereplők úgy értékeltek, hogy emiatt később kezdheti el a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentését.Ma csendes napra számíthatunk makroadatok szempontjából, egyedül az USA-ból érkező tartós cikkek júliusi rendelésállománya emelhető ki. A jó ázsiai hangulat után, az európai határidős indexek alapján csak minimális pluszok várhatóak nyitásban.
Vágólapra másolva!

Jó hangulat Ázsiában, Japán lemaradó

A legtöbb ázsiai részvénytőzsde a pozitív tartományban tartózkodik, azt követően, hogy pénteken az amerikai indexek is emelkedni tudtak. Tették ezt azután, hogy pénteken a lakáspiacról kedvezőtlen adatok láttak napvilágot, de talán pont az segíthetett a parketteken, hiszen a befektetők egy része ezért úgy gondolhatja, hogy a Fed később kezdi el csökkenteni kötvényvásárlási programját.

Forrás: investor.hu

A hétfői ázsiai kereskedésben az aranybányák részvényei jól teljesítenek. Ausztráliában a Newcrast Mining 4,9, a Kingsgate 5,6, míg a kínai Zijin Mining 3,8 százalékkal tud emelkedni, a dráguló arany következtében. Az arany árfolyama az 1400 dollár/uncia szint körül ingadozik a mai kereskedésben.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Japánban nincs túl nagy mozgás, a Nikkei jelenleg kisebb mínuszban időzik, egyedüliként a főbb ázsiai piacok közül. Az ingatlanfejlesztők részvényei ellenben jól teljesítenek Tokióban, mivel a Nikkei üzleti napilap arról számolt be pénteken, hogy a helyi ingatlanpiac a javulás jeleit mutatja a kormányzati stimulusnak, és a jövő áprilisi várható adóemelések miatti előrehozott vásárlások miatt. A jen minimális gyengülést mutat a dollárral szemben.

A hongkongi és a sanghaji börzét az is segíti, hogy több vállalat is a vártnál jobb eredményekről számolt be. Ellenben a hongkongi parketten forgó BYD Co. papírjai 8 százalékos zuhanásban vannak annak ellenére, hogy a társaság féléves profitjában nagy emelkedés volt, viszont a következő negyedévben gyengébb számokat vár a cég. A többek között napelem paneleket és autókat is gyártó vállalatban egyébként Warren Buffett is tulajdonos.

Szétszedték a Microsoftot

Ahogy arról már a szombati munkanapon beszámoltunk az amerikai vezető tőzsdék emelkedni tudtak pénteken, elég alacsony forgalom mellett.

Forrás: investor.hu

A nap nyertesi a Microsoft és a Facebook voltak, előbbi Steve Ballmer vezérigazgató nyugdíjba vonulásának bejelentése után ugrottak 7,3 százalékot, míg a közösségi médiacég árfolyama 5 százalék feletti drágulásával már rekordszintre emelkedett.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

Úgy tűnik, sikerül az Amgen biotechnológiai cégnek megvásárolnia az Onyx Pharmaceuticalst 10,4 milliárd dollárért, azaz részvényenként 125 dollárért. Az Onyx megvételével a rákos megbetegedések elleni készítmények területén tud erősíteni az Amgen. Az ajánlat 44 százalékos prémiumot tartalmaz a június 28-i záróárhoz képest, ugyanis ekkor derült fény arra, hogy a cégek tárgyalásokat folytatnak. A pénteki záróárhoz képest pedig közel 7 százalékos prémiumot tartalmaz az ajánlat.

Csökkentheti a külföldi bankokkal meglévő kapcsolatait a JP Morgan a Wall Street Journal szerint. A gazdasági lap egy belső anyagra hivatkozva állítja az ezt, ami mögött főként a szigorodó amerikai szabályozás áll.

Ma túl nagy makroadathullám nem lesz, hiszen egyedüli fontos információ a tengerentúlról fog érkezni a tartós cikkek rendelésállományának júliusi alakulásáról. A jó ázsiai hangulat talán átragadhat az európai tőzsdékre is, bár a határidős indexek alapján csak minimális elmozdulásra lehet számítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!