Vágólapra másolva!
A magyar tőzsde is mínuszban kezdett, tegnapi jó teljesítménye után, egyelőre az OTP teljesít a leggyengébben a blue-chipek között. A forint is gyengüléssel indította a napot az elromló nemzetközi hangulatban, az euróval szembeni árfolyam a 299-es szint környékén áll. A délutáni MNB kamatdöntő ülés még hatással lehet a hazai deviza árfolyamára, az elemzői konszenzus 10 bázispontos csökkentést vár a monetáris tanácstól.Nyugat-Európa is folytatja a tegnapi amerikai csökkenést a Szíriával kapcsolatos fokozódó feszültségek közepette. A vezető indexek többsége azonban túl nagy mínuszt nem szedett össze, a tegnap alulteljesítő olasz börze péládul kisebb emelkedéssel korrigál. Tíz órakor jön az Ifo német gazdasági hangulatindex értéke, ami még megmozgathatja a piacokat.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Szíriai feszültségek rántották vissza a piacokat
Vágólapra másolva!

Mínuszban a blue-chipek

A BUX is csökkenéssel kezdett ma, a hazai tőzsde sem tudja magát függetleníteni a borongósabbra vált nemzetközi hangulattól. Tegnap alacsony forgalom mellett szépen teljesített a BUX, kiemelkedve a régiós és az európai mezőnyből is. De ma is az élen van visszafogottabb lejtmenetével.

Forrás: investor.hu

A Richter egyelőre kisebb mínuszban áll, azok után, hogy tegnap 2,5 százalék feletti pluszt szedett össze, a Magyar Telekom pedig tegnapi záróárán időzik. Az OTP újból lefelé veszi az irányt a korai órákban, ezzel árfolyama újra a 4300-as szint alatt jár. A Mol csak kisebb mínuszban van, míg az Egis 1,1 százalékos csökkenéssel korrigálja tegnapi nagyobb emelkedését.

Forrás: investor.hu

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a ráta 4 százalékról 3,9 százalékra csökken. A legutóbbi döntés utáni sajtótájékoztatón a jegybankelnök hangsúlyozta, hogy nem fognak feltétlenül 25 bázispontos vágásokat végrehajtani, hanem attól kisebb mértékben is csökkenthetnek a rátán.

Ma tárgyal a kormány és a bankszövetség a devizahitelesek megsegítését célzó tervekről, amennyiben konkrétumok látnak napvilágot, az mindenképpen megmozgathatja a piacot, különösen az OTP papírját és a forint árfolyamát. Nem igazán váltott ki nagy piaci hatást, a munkanélküliségi ráta júliusi adata, ugyanis az a szakértői várakozásoknak megfelelően 10,1 százalékra mérséklődött az előző havi 10,3 százalékos értékről.

A feszültséggel teli nemzetközi hangulatban gyengüléssel kezdte a napot a forint az euróval szemben, ismét a 300-as szintet megcélozva, de egyelőre még csak a 299-nél járnak a jegyzések. A dollár/forint árfolyam 224-nél, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 243-nál ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Európában is csökkennek a tőzsdék, Milánó kivétel

Rosszul kezdték a napot a vezető nyugat-európai tőzsdék, miután tegnap zárásra nagyobb csökkenésekbe váltottak a tengerentúli börzék azt követően, hogy az amerikai külügyminiszter Szíriával kapcsolatos nyilatkozata növelheti az esélyét az ország elleni külföldi beavatkozásnak.

Forrás: investor.hu

A vezető indexek közül például a francia és a brit 0,2 százalék körüli mínuszban áll, vagyis túl nagy idegeskedésről nem beszélhetünk. A tegnap alulteljesítő olasz parkett pedig kisebb emelkedés próbálja korrigálni nagyobb lejtmenetét.

500 millió euró értékben készül új részvényeket eladni a Telekom Austria a Standard újság szerint. A cég nagytulajdonosa, az América Móvil viszont nem szeretné, ha hígulna a részesedése, így vélhetően ők is részt akarnak venni tőkeemelésben. A részvényárfolyam fél százalék körüli mínuszban áll.

2 milliárd eurós gyárberuházásra készül a Daimler Kínában a Bloomberg szerint, amit 2015-ig valósítanak mag és a világ legnagyobb gyára lehet. A kínai termelés ezután megduplázódna és elérhetné az évi 200 ezer darabot. Egyelőre a befektetők nem értékelik túl pozitívan a hírt, bár abban a rosszabb nemzetközi hangulat is szerepet játszhat, hogy 0,4 százalékkal csökken a papírok árfolyama.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!