Vágólapra másolva!
Nagy eladói nyomás alá kerültek ma a világ tőzsdéi azok után, hogy felerősödtek a szíriai feszültségek, és igencsak megnőtt az esélye egy külföldi katonai akciónak. Szinte mindenhol zuhanásban vannak a tőzsdék, így természetesen a BUX sem tudja semlegesíteni magát a nemzetközi hangulattól. Az OTP-t is igencsak elkapták a nap végére, a bankpapír három százalék feletti mínuszban zárt. A forintnak sem tett jót a rosszra fordult nemzetközi hangulat, az euróval szembeni árfolyam egy ugrással maga mögött hagyta a 300-as szintet.Nyugat-Európában 2-3 százalékos esések is láthatóak, nap közben folyamatosan mélyítették mínuszaikat az indexek. Amerikában is lefelé vették az irányt a börzék, habár a lejtmenet mértéke már visszafogottabb, igaz New York-ban már tegnap elkezdődött a csökkenési hullám.
Vágólapra másolva!

A szíriai feszültség nehezedik a piacokra

Komolyan megrendültek ma a világ pénzügyi piacai, miután tegnap az amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy megbocsáthatatlan, hogy Szíria vegyi fegyvereket vetett be múlt héten Damaszkusz környékén. John Kerry azt is elmondta megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Szíriában ilyen fegyvereket használtak, habár még az ENSZ vizsgálódik.

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy napokon belül megindulhat az amerikaiak által vezetett csapás Szíria ellen. Ezt egy hétfői isztambuli találkozón részt vevő több forrás is állította, ahol a szíriai kormányellenes lázadók, amerikai és egyéb országbeli diplomaták vettek részt. Bár kérdéses, hogy például az oroszok vagy a kínaiak, hogyan reagálnának egy esetleges amerikai csapásra, hiszen eddig nagyon elleneztek minden féle beavatkozást. Ráadásul Irán külügyminisztere is figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy egy amerikai katonai intervenció az egész Közel-Keletet konfliktusba rántaná.

A hírekre az olaj árfolyama is lendületes emelkedésbe kezdett, mivel egy geopolitikai nyugtalanság komolyan veszélyeztethetné a közel-keleti olajellátást is.

A WTI típusú kőolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

Nem fest túl jól az amerikai S&P 500 grafikonja, tegnapi mínuszával lefordult 50 napos mozgóátlagáról, mai csökkenése pedig akár a hosszú távú emelkedő trendvonal megtöréséhez is vezethet. Ha pedig ez megtörténik a következő megálló akár a 200 napos mozgóátlag lehetne.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Megütötték az OTP-t

A feszültség fokozódása a nemzetközi áru- és tőkepiacokat is megrendítette. Európában délutánra hatalmas esés bontakozott ki, a vezető nyugat-európai indexek többsége már 2 százalékot meghaladó zuhanásban vannak. A BUX sokáig jól tartotta magát, azonban elsősorban az OTP nagyobb csökkenése nagyobb mélységbe rántotta a hazai tőzsdét is.

Forrás: investor.hu

A BUX mai lejtmenetével a lélektanilag fontos 18000 pontos szintje alatt jár, ráadásul április eleje óta nem zárt ilyen alacsony szinten a mutató.

A BUX értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Az OTP-t az nem segítette, hogy a Bankszövetség által javasolt adósmentő-csomag is több száz milliárd forintos terhet jelente a bankoknak. A bankszektor viseli majd a költségek jelentős részét, míg az állam és az adósok csak kisebb részben járulnának hozzá a kiadásokhoz. Az OTP árfolyama is fontos szinthez érkezett 4200 forintnál, és zárásra alá is bukott a bankpapír.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Viszont a régiós bankok mégjobban megszenvedték a mai kereskedést, hiszen például az Erste és a Raiffeisen több mint 5 százalékot zuhant. A két osztrák bank egyébként az elmúlt időszakban nagyobb menetelésen volt túl, miután a tőkeemeléssel kapcsolatos gondok halványulni látszódtak. Az Erste egy nagyobb ellenállásról fordult le még korábban, mai esésével viszont már egy újabb komolyabb szintet is átszakított a papír. A következő megálló a 200 napos mozgóátlag lehet.

Az Erste árfolyama (Bécs)

Forrás: investor.hu

A többi hazai blue-chip is csak vergődött ma, közülük a Mol beesett 16000 forintos ára alá, ezzel pedig árfolyama szintén nem fest jó képet. A Richter másfél, míg az Egis 2 százalék feletti esést szedett össze, ellenben a Magyar Telekom viszonylag olcsón megúszta, 0,3 százalékos mínuszával.

Forrás: investor.hu

A forint még a kamatdöntés előtt átszakította a 300-as határt az euróval szemben, de a gyengülését csak felerősítette, hogy az MNB a vártnál nagyobb mértékben 10 helyett 20 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát. A borongós nemzetközi hangulatban ez nem tett jót a hazai devizának, a svájci frankkal szembeni jegyzések 245 fölé ugrottak és a dollár/forint keresztárfolyam is 225-ig csúszott.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Szakadnak a tőzsdék Európában is

Európában az sem nyugtatta meg a befektetőket, hogy a német Ifo gazdasági hangulatindex a vártnál jobban alakult, mindenki a szíriai helyzet miatt aggódik. A német, a francia, a spanyol és az olasz tőzsde is 2 százalék feletti zuhanásban van.

Forrás: investor.hu

A tengerentúlon mérsékelheti az eséseket, hogy a vártnál kedvezőbben alakult a fogyasztói bizalmi index augusztusban az USA-ban, ráadásul az előző havi értéket is felfelé módosították. Az S&P Case-Shiller lakásárindex alapján pedig 20 amerikai nagyvárosban 12,07 százalékkal nőttek a lakásárak éves szinten június során ez pedig csak egy hajszálnyival marad el a prognózisoktól.

Forrás: investor.hu

A legjobban azonban a Dubaji és a szaúd-arábiai parkett sínylette meg a geopolitikai feszültségek fokozódását, ugyanis előbbi hatalmas mértékű, 7 százalékos, míg utóbbi több mint 4 százalékos esést könyvelt el ma. De az össze Perzsa-öbölbeli tőzsde zuhant.

Forrás: investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!