Egy hajszálra a kritikus szinttől a forint

Vágólapra másolva!
Továbbra is 300 közelében mozog az euró-forint árfolyama. A hazai fizetőeszköz még pénteken esett be lendületesen a 300-as szint alá, de úgy fest, nem tud markánsan elszakadni tőle. Ma reggel újra gyengülget a forint a régiós devizákkal karöltve. Kora délután ismét megrohamozta a forint a 300-as szintet, de csak 298 környékéig jutott az euró-forint. 14 órakor jelent meg az előző MNB kamatdöntő ülésről a jegyzőkönyv, melyből kiderült, hogy egyhangú volt a szavazás és továbbra is elérhetőnek tartják a 3 százalékos inflációs célt. Késő délután sem változott a helyzet, a forint a 300-as szint alatt mozog többnyire, de már csak egy hajszál választja el attól, hogy átszakadjon tartósan a gát. A 16 órakor megjelenő államháztartási hiány sem segíti a forintot. Az idei évre tervezett hiány közel 97 százaléka már teljesült hét hónap leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

16:35 - A 300-zal kacérkodik a forint

Továbbra sem gyengült a forint 300 fölé az euróval szemben, de a lélektani szint közelében kereskednek még mindig a devizapárral.

16 órakor közzétették az államháztartás júliusi hiányát, mely az elmúlt 11 év második legnagyobb hiányát mutatja a júliusokat figyelembe véve. Az év első hét hónapjában pedig az idei évre tervezett költségvetési hiány 96,7 százaléka teljesült a legfrissebb számok szerint.

Az MNB tegnap visszafizette az IMF-nek a 721 millió eurós tartozását - közölte a jegybank a honlapján. A hitelt eredetileg jövő júniusban kellett volan törleszteni, de az MNB a kormánnyal együtt hamarabb lerója a tartozást. Az MNB még 2009 júniusában kapott 1,44 milliárd eurót az IMF-től a devizatartalék szintjének megerősítéséhez. A kormány augusztus 12-ig tervezi törleszteni a 2,2 milliárd eurós adósságát a Valutaalap felé a Bloomberg szerint.

EURHUF napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

14:30 - Ismét megközelítette a 300-at a forint

Kora délután ismét megközelítette a forint a 300-as szintet az euróval szemben, de csak 299,9-ig jutott. Ugyanakkor a reggel indult lendületesebb gyengülés ugyanakkor nem tartott sokáig.

14 órakor tette közzé az MNB az előző, júliusi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét, melyből kiderül, a Tanács egyhangúlag döntött a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett, ami után 4 százalékra csökkent az irányadó ráta. Továbbra is tarthatónak vélik az MNB-nél a 3 százalékos inflációs célt lazább monetáris politika mellett is.

A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a jegybankárok figyelnek a nemzetközi eseményekre, amihez igazodnia kell a monetáris politikának. A globális pénzpiaci hangulat változása továbbra is kockázatot jelent az MNB szerint, ami miatt óvatosnak kell lenni.

EURHUF napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

9:50 - Gyengülget a forint

Gyengüléssel indította a napot a forint az euróval szemben, így ismét a 300-as szint felé közeledik a hazai fizetőeszköz. Még múlt hét pénteken esett be lendületesen a 300-as szint alá a forint, de úgy tűnik, nem tud tartósan elszakadni a lélektani 300-tól.

A dollár ellenében is gyengül a forint, 225,6 körül mozog az árfolyam, míg a svájci frank - forint 243 környékén tanyázik.

EURHUF napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

Nem segít a forintnak az sem, hogy a legfrissebb Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikák szerint a 2011 januárja óta nem látott mélypontra esett Magyarország devizatartaléka. Július során 595 millió euróval csökkent a mutató és 33,734 milliárd eurót tettek ki. A tartalák tovább eshet augusztusban is, hiszen elvileg ebben a hónapban akarja az állam törleszteni az IMF-től felvett hitelt. A devizatartalák akár a devizahitelesek megsegítése miatt is csökkenhet, bár ameddig nincs konkrétum a tervről, addig nehéz a hatásokat megjósolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!