Továbbra sem javul az összkép Kínában

Vágólapra másolva!
Több kínai makro adatot is közzétettek mára virradóra az ázsiai országban. Az vegyes adatok mellett az összkép továbbra is negatív és az utóbbi időben egyre többen látják be, hogy a vezetés által megcélzott 7,5 százalékos növekedés is veszélyben van. Mások a kínai adatok megbízhatatlanságáról beszélnek. 
Vágólapra másolva!

Ma reggelre egy egész garmada makroökonómiai adat látott napvilágot Kínában. A nap elején a fogyasztói és termelői árak vegyes képet mutattak, de a tőzsde emelkedéssel reagált, majd egy visszaesést követően a később közzétett további adatok hatására - melyek tööbnyire jobbak lettek mint az elemzői várakozások - újra a bikák kerültek előtérbe és megint emelkedni kezdett a shanghai tőzsdeindex.

Shanghai Composite Index

Forrás: Origo

Záporoztak a makroadatok Kínában

Először a fogyasztói és termelői árak láttak napvilágot, és ezek összességében vegyes képet mutattak a befektetőknek. A fogyasztói árak júniushoz hasonlóan 2,7 százalékkal nőttek júliusban is, azonban a termelői áraknál már hosszú ideje defláció tapasztalható, és júliusban megint csak estek az árak éves összehasonlításban.

Forrás: Origo

Az előbbi azt jelzi, hogy a fogyasztói kereslet stabil, bár nem tűnik még annyira acélosnak, míg az ipari termelésben a túlzott kapacitások és készletek továbbra is nyomás alatt tarthatják a gazdaság egészét. Az iparban jelen lévő cégek kereslete gyenge, ezért nem tudnak növekedni az árak sem.

Ne felejtsük el, hogy a kínai vezetés erősen próbálja egy fogyasztás vezérelt gazdasági modell felé eltolni a hangsúlyt, azonban ez nem történhet egyik napról a másikra. Egyelőre nem is zökkenőmentes az átmenet, az ipar visszaesése mellett ugyanis a fogyasztás még nem igazán tudja átvenni a vezető szerepet, így várhatóan a GDP növekedési ütemben az utóbbi negyedévekben látható csökkenő ütem még egy ideig folytatódhat.

Több adat is megverte az elemzők várakozását

A nap folyamán később megjelenő adatok közül az ipari termelés és a beruházások növekedési üteme is jobb lett a várakozásnál, míg a kiskereskedelni forgalom gyengébb lett. Az előző havinál és a Reuters által megkérdezett elemzők előrejelzésénél is magasabb, 9,7 százalékos ütemben bővült az ipari termelés, ami az előző hónaphoz képest is növekedést jelentett júliusban. Összességében viszont 2009 ősze óta csökkenő a tendencia.

Forrás: Origo

Ezzel szemben a kiskereskedelmi forgalom a várt 13,5 százaléknál némileg alacsonyabb, 13,2 százalékos ütemben bővült. A beruházások pedig a júniusi 20,1 százalékkal megegyező ütemben növekedtek éves alapon júliusban. Az elemzők itt 20 százalékot vártak.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

A várakozásoknál erősebb adatok adhatnak okot némi fellélegzésre, azonban az összkép még mindig inkább negatív. A folyamatok a kínai gazdaság gyengülését vetítik előre és egyre nagyobb kérdés, hogy a márciusban kinevezett új vezetés által megcélzott 7,5 százalékos gazdasági növekedés elérhető lesz-e idén. Egyre több elemző fogalmaz meg pesszimista hangvételű előrejelzéseket és úgy tűnik, mostanra már beépült a várakozásokba a kínai gazdaság gyengébb növekedése. Emiatt nem kizárt, hogy ha továbbra is a vártnál jobb adatok látnak napvilágot és a hosszú ideje csökkenő trendek megtörnek a makro statisztikákban, akkor a tőzsde emelkedéssel reagálhat.

A kereskedelem felpörgött júliusban

A károgókat a csütörtökön közzétett kereskedelmi adatok csendesítették el egy picit. Az export 5,1 százalékkal, míg az import 10,9 százalékkal bővült az előző évhez képest júliusban. Mindkét esetben csökkenés volt az előző hónapban, így a kiugró növekedést követően egyrészt pozitív hangvételű kommentárok láttak napvilágot és sokan már arról beszélnek, hogy itt a fordulat az előző hónapok gyenge makroadatai után. Másrészt viszont újra felerősödött a szkeptikusok hangja, akik a kínai adatok megbízhatatlanságát hangsúlyozzák. Volt olyan elemző aki úgy nyilatkozott, hogy nem érdemes a kínai adatokat figyelni, sokkal többet mondanak a kereskedelmi partnerek által közzétett statisztikák.

Forrás: Origo

Forrás: Origo


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről