A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Kilábalhatott a recesszióból az eurózóna az előzetes várakozások szerint, melyek azt mutatják, hogy két év óta először tudott növekedni a régió gazdasága. A második negyedévben 0,2 százalékkal bővülhetett az eurózóna gazdasága, amivel történetének leghosszabb recesszióját hagyhatja maga mögött a régió. A hivatalos adatokig nem kell sokat aludni, mivel szerdán délelőtt fognak napvilágot látni.
Vágólapra másolva!

Érezhető a válságból való kilábalás

Véget érhetett az eurózóna leghosszabb, 2011 óta tartó recessziója a második negyedévben. Az elmúlt negyedévek folyamatos zsugorodása után végre 0,2 százalékkal bővülhetett az eurózóna gazdasága az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint. A hivatalos adatokra még szerdáig várni kell, azokat az Eurostat délelőtt 11 órakor fogja közzé tenni.

Forrás: Origo

Az elemzők szerint érezhetően stabilizálódik az eurózóna gazdasága. Joseph Lupton, a JPMorgan szakértője szerint egyértelmű a javulás, és már az átlagember is érzi, hogy az eurózóna kilábalt a válságból. A zóna javulásából pedig a nagy kereskedelmi partnerek (Nagy-Britannia, Kelet-Európa, Mexikó, Brazília) is profitálhat. Lupton szerint 2014-ben már 1,3 százalékos lehet a GDP éves bővülése, viszont idén még 0,5 százalékos zsugorodásra kell felkészülni.

Forrás: Origo

Örömtüzeket viszont még kár lenne gyújtani, az eurózóna teljesítménye még mindig elmarad a nagyhatalmakétól. Japánban és Nagy-Britanniában 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a második negyedévben, míg a várakozások szerint az USA-ban tovább javulhatott a helyzet az első negyedéves 1,7 százalékos bővülés után.

Ezen túl továbbra is aggasztó az eurózóna tagországainak rendkívül eltérő teljesítménye. A perifériaországok továbbra is zsugorodnak, Görögországban például 4,6 százalékos volt a visszaesés a második negyedévben az előző évhez képest. Spanyolországban és Olaszországban a halvány javulás jelei mutatkoznak, előbbiben már csak 0,1 százalékos, utóbbiban pedig 0,2 százalékos volt a visszaesés negyedéves alapon. A déli államok óriási méretű munkanélküliséggel küzdenek, nagy részben a kormányok megszorítócsomagjai miatt, melyekre a költségvetési helyzet javítása miatt van szükség.

Így elsősorban a zóna legerősebb államától, Németországtól várható, hogy növekedésével segítse a régió talpraállását. A német gazdaság 0,6 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévhez képest az előrejelzések szerint. Erről a hivatalos adatok szintén szerdán fognak napvilágot látni, reggel 8 órakor.

Folyamatosan javul az ipar

A gazdaság fokozatos helyreállása nagy mértékben köszönhető a feldolgozóipar javulásának. A válság által leginkább sújtott szektor két év után először tudott növekedni júliusban a beszerzési menedzserindexek szerint. Az eurózóna PMI-je két év után először tudott a zsugorodás/növekedés határát jelző 50-es érték fölé emelkedni júliusban.

Különösen Németországban és Olaszországban volt jelentős a feldolgozóipar bővülése. Rob Dobson, a Markit közgazdásza szerint a szektor bővülése tovább folytatódhat, és Franciaországban és Spanyolországban is érezhető növekedésbe kezdhet az év második felében.

Ezen túl az üzleti bizalom is kezd helyreállni a régióban, és május óta folyamatos javulást mutat. Továbbá a vállalatok hitelköltségei csökkentek a perifériaállamokban, ami miatt óvatosan nőtt a hitelkereslet is. Ugyanakkor a déli államokban továbbra is jóval magasabb kamatok mellett jutnak hitelhez a társaságok, mint például Németországban.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!