A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Felrobbantak a piacok a Fed bejelentésére

Vágólapra másolva!
Kitörő örömmel fogadták a befektetők Bernanke tegnap esti szavait, amiben a Fed elnöke bejelentette, hogy a Fed egyelőre nem csökkenti a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási ütemet. A befektetők számára jó hír, hogy az első kamatemelésre a Fed szerint csak 2015-ben kerülhet sor, és a stimulus csökkentéséhez is még jobb makroadatokra van szükség. A főbb indexek 1,5 százalékos pluszokat mutattak, melynek hatása nem csak a nyitva lévő ázsiai, hanem az európai piacokra is átterejdni látszik.
Vágólapra másolva!

Megvolt a bejelentés, elszálltak a piacok

Nem változtatott a Fed a szeptemberi kétnapos ülésén a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programján, holott a piaci szereplők jelentős része 10-15 milliárd dolláros csökkentést várt. A Fed csökkentette az idei növekedési várakozását, 2,3 százalék helyett csak 2 százalékos GDP bővülést várnak, jövőre pedig 3 százalék lehet a növekedés a júniusban prognosztizált 3,3 százalékkal szemben. A Fed elnöke, Ben Bernanke az esti sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelentősen javulnia kell a munkaerőpiacnak a stimulusok befejezéséhez, a kötvényvásárlások üteme pedig a makrogazdasági adatoktól függ. A jegybankárok szerint csak 2015-ben kerülhet sor az első kamatemelésre.

A Fed döntése után a piacok kilőttek, az S&P500 soha nem látott magasságban zárt tegnap, de a többi piacon is jó hangulat volt, 1,2 százalék körüli pluszokat értek el az indexek a Fed kamatdöntő ülését követően. Az arany 4 százalékot ralizott, míg a bányarészvények között a 10 százalékos megugrás sem volt ritka. A kötvénypiacon pedig masszív hozamesést lehetett látni, a 10 éves hozam 2,86 százalékról 2,67 százalékra zuhant.

Forrás: Origo

A szektorok közül is mindehol emelkedéseket lehetett látni, a közművek és nyersanyagkapcsolt cégek valósággal kilőttek, 2,3-3 százalékos átlagos árfolyamemelkedéseket produkáltak.

Forrás: Origo

Meglehetősen gyengén muzsikált a jó piaci hangulat ellenére is a BlackBerry. Az okostelefongyártó a Wall Street Journal szerint a munkaerejének akár 40 százalékát is elbocsáthatja. 1,4 százalékos mínuszban zárt a részvény.

3 százalékot esett piaczárás után az Oracle papírja, mivel a szoftvergyártó cég negyedéves jelentése nem lett túl erős. Az egy részvényre jutó profit pozitív, míg az árbevétel negatív meglepetést okozott, viszont a kilátások nem lettel túl erősek. 64-69 cent lehet a következő negyedévi EPS, ugyanakkor a piac 69 centet várt.

Az USA legnagyobb lakáshitelezéssel foglalkozó pénzintézete, a WellsFargo 1800 ember elbocsátását tervezi a lakáshitel szegmensben. A leépítés a korábban bejelentett 3 ezer főhöz adódik hozzá, tehát közel 5 ezer ember veszíti el a munkáját. A magasabb hitelezési költségek és a csökkenő újlakás vásárlások miatt döntött a cég az elbocsátás mellett.

Ázsiában is folytatódik a rali

Ázsiában folytatódik a jó hangulat, a Nikkei 1,5 százalékos pluszban zárta a napot, míg a hongkongi tőzsde 1,6 százalékot emelkedett. Ausztráliában szintén a vevők domináltak, 1,1 százlaékos pluszokat mutatott reggel a tőzsdeindex. A dél-koreai és kínai piacok viszont kimaradtak a raliból, mivel különböző ünnepek miatt ma zárva tartanak ezek a piacok. A dél-koreai tőzsde pedig még holnap sem nyit ki az ünnep miatt.

Forrás: Origo

A jennek nem tett jót a Fed bejelentése, hiszen mivel a dollár gyengülésnek indult, így az USDJPY devizaárfolyam lefelé vette az irányt, és ismét lefordulni látszik a 100-as szinttől.

Az USDJPY árfolyama

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!