A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriásit eshet még az arany

Vágólapra másolva!
A Citigroup elemzője szerint év végére 1250 dollárra eshet az arany árfolyama, ugyanakkor a JP Morgan elemzője teljesen másképp látja a helyzetet, szerinte az inflációs kockázatok miatt épp most kell megvenni a nemesfémet. Forrás: 123rf.com 
Vágólapra másolva!

A javuló makroadatok és az erősödő amerikai gazdaság miatt további esésre várhat az aranyra a Citigroup szerint. A szakértők úgy számolnak, hogy idén 1250 dollár alá eshet a fizikai nemesfém árfolyama a jelenlegi 1320 dollár körüli magasságból.

Ed Morse és Heath Jansen elemzők szerint az idei 1405 dolláros átlagár után jövőre 1250 dollárra csökkenhet a fizikai nemesfém átlagára.

Annak ellenére, hogy a Fed nem nyúlt hozzá a jelenleg havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programhoz és 15 hónapja nem látott ütemben tudott múlt hét szerdán erősödni az arany, mégsem változott sokat az arany fundamentális megítélése. Rövid távon ugyan okozott egy ugrást a Fed bejelentése, de a csökkenő trendet nem sikerült megtörnie az aranynak.

A Société Générale elemzői az arany megugrását használták ki arra, hogy eladásra bíztassák ügyfeleiket, mivel szerintük 1225 dollár lehet az arany átlagára a negyedik negyedévben.

A Citigroup a legfrissebb elemzésével csatlakozott a Goldman Sachshoz, aki hosszabb távon szintén azt várja, hogy az arany árfolyama jövőre esni fog. Az arany egyébként idén egy 13 éves sorozatot szakíthat meg, ugyanis csökkenhet az éves átlagára a nemesfémnek.

2013-ban jelenleg 1460 dollár körül alakul az arany átlagára, szemben a tavaly elért 1668 dollárral.

Forrás: Investor.hu

Máshogy látja a világot a JP Morgan

A JP Morgan elemzői azonban mást gondolnak az arany jövőjéről, mint a korábban felsorolt szakértők. Szerintük a Fed döntése miatt növekedhet az inflációs nyomás, így érdemes az arany árfolyam emelkedésére spekulálni.

A JP Morgan szerint továbbra is erős az ázsiai kereslet az arany iránt, illetve az ETF-ekben lévő pozíciók egy részét is leépítették, ezáltal megszűnhet az eladói nyomás ezen oldalról. A világ legnagyobb arany ETF-ben, az SPDR Gold Trustban lévő arany mennyisége az idei évben drasztikusan visszaesett, és már csak 910 tonnányi arany van benne, ami az 1353 tonnás csúcshoz képest jelentős zuhanást jelent. Az is látható a grafikonon, hogy az utóbbi hetekben, mintha stabilizálódott volna az ETF-ben lévő arany mennyisége.

Forrás: Investor.hu

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.

Az arany hiába tudott szerdán hatalmas ralit bemutatni, a jókedv múlóban van a grafikon szerint. A nemesfém jelenleg ismét azon a szinten mozog, ahol a bejelentés előtt járt, így ez a mozgás nem sejtet túl sok jót. Nagyon úgy fest, hogy csak egy napra tudott "csodát" okozni a Fed a bejelentésével az arany piacán.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!