A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hiába tarolt Merkel, súlyos kérdések maradtak

Vágólapra másolva!
Az Angela Merkel vezette konzervatívok nyerték tegnap a német választásokat, azonban abszolút többséget nem értek el, így koalíciós partnert kell keresniük a kormányzáshoz. A hírekre először erősödéssel reagált az euró és a német tőzsde is plusszal nyitott, de a koalíciós kormányzásból fakadó nehézségek miatt azóta már visszább is gyengült a közös európai deviza és a DAX index is mínuszba váltott.
Vágólapra másolva!

Merkel nyert, de szövetségesre van szüksége

Az Angela Merkel vezette konzervatívok nyerték a németországi választásokat a szavazatok 41,5 százalékát megszerezve. Ezzel éppen lemaradtak arról, hogy abszolút többséget érjenek el a szövetségi parlamentben, így szükségük lesz egy szövetségesre a CDU-CSU pártszövetségnek.

2009 óta a liberálisokkal (FDP) kormányoztak, azonban az FDP nem érte el az 5 százalékos küszöböt, vagyis kiesett a szövetségi törvényhozásból és ezzel új partner kell a CDU-CSU-nak. A szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 25,7 százalékát szerezték meg. Lehetséges, hogy Merkelnek újra nagykoalíciót kell majd alakítania az SPD-vel (2005 és 2009 között volt ilyen felállás), bár korábban a szociáldemokratáktól többen jelezték, hogy nem szívesen lennének újra a konzervatívok partnerei.

Forrás: AFP/Michael Kappeler

A nagykoalíciót valószínűleg jól fogadnák a piacok, mivel azzal azt a jelzést küldenék az EU többi része felé, hogy Németország továbbra is elkötelezett az eurózóna mellett, annak ellenére, hogy az eurószkeptikus Alternatíva Németország a vártnál több szavazatot, 4,7 százalékot szerzett, írja a Wall Street Journal. A német politika stabilitása és folytatólagossága is nyugodságot hozhat majd a piacoknak.

Európának is fontos a német választás

A párton belül nagy az egyetértés az Európa-politikát illetően nyilatkozta Wolfgang Schaube pénzügyminiszter a német állami televíziónak késő vasárnap, aki azt is hozzá tette, hogy továbbra is elkötelezettek, hogy egyben tartsák Európát. Azonban vélhetően egy nagykoalíció esetén is maradna a jelenlegi, elsősorban megszorításokon lapuló európai válságkezelési politika, bár több piaci szereplő a szociáldemokratáktól azt várnák, hogy kicsit "felpuhítják" a konzervatívok fiskális szigorát.

Egy másik szempontból is nehézségekhez vezethet egy esetleges CDU-CSU-SPD szövetség. Habár az euró német támogatottsága biztos, a koalíciós egyezkedések tovább lassíthatják egy európai szintű „bankunió” létrehozását, mivel az az eurózóna kormányainak kollektív pénzügyi hozzájárulását kívánnák a régió pénzügyi rendszerének biztonsági hálójához. Ezt azonban nem csak a szociáldemokraták felől, de még Merkel pártjában is sokan fenntartásokkal kezelik.

De a görögöknek nyújtandó újabb mentőcsomag esetében is lehetnek ellentétek majd a pártok között, mivel Németország már így is a legnagyobb hozzájáruló volt a dél-európai országnak nyújtott eddigi 496 milliárd eurós csomaghoz.

A Nomura elemzője azt is a negatívumként jelöli meg, hogy egy esetleges baloldai befolyás adóemelésekhez vezethet.

Az euró kisebb erősödéssel reagált a hírre vasárnap hajnalban azonban ebből már visszább is vett a közös európai deviza, míg a német tőzsde óvatos plusszal reagált nyitásban, azóta viszont már csökkenésbe váltott vélhetően a kormánykoalícióval kapcsolatos kérdőjelek miatt.

EUR/USD árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A DAX index értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!