Kígyózó sorokban állnak a részvényekért

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik még a Fed eheti döntése sem bizonytalanította el az embereket, hiszen a szeptember 18-cal végződő héten 2005 óta nem látott mértékben lapátolták a pénzt részvénypiaci befektetési alapokba. Végül igazuk is lett, hiszen a Fed nem lépett le a gázpedálról, a nagy részvénymánia viszont mindenképp érdekesnek tűnik. 
Vágólapra másolva!

A szerdával végződő egy hét alatt összesen 25,9 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a részvényalapokba az EPFR Global adatai szerint, amire 2005 óta nem volt már példa. A legtöbb pénzt a fejlett piacokon költötték el, hiszen például a feltörekvő részvényalapokból 1,6 milliárd dollárnyi tőke távozott.

Miután a Fed a várakozásokkal szemben nem kezdte el visszafogni eszközvásárlási programját, a részvényalapok irányába történő elmozdulás utólag kifizetődőnek bizonyult. Az viszont, hogy egy olyan eseményt előzött meg a hatalmas pénzbeáramlás, ami a kilátásokat jelentősen tudta volna befolyásolni, elég nagy befektetői optimizmusra utal.

Márpedig a nagy eufóriát nem szeretjük, hiszen ha megváltozik a szélirány, könnyen okozhat pánikszerű meneküléseket. Nem tudjuk, hogy tartunk-e már ilyen szinteken, de tudva azt, hogy a részvénypiaci befektetési alapok az elmúlt években nem voltak a legnépszerűbb célpontok, még talán lehet tere a pénzbeáramlásoknak.

Az amerikai piac azonban már nem olcsó, az árfolyam emelkedéseket a profitbővülések nem tudják lekövetni, ezért mi már egy ideje óvatosabb álláspontra helyezkedtünk. Amíg viszont a Fed nyomja a pénzt, ez könnyen felülírhat bármilyen, értékeltséggel és profitkilátásokkal kapcsolatos érvelést. Ha viszont veszünk valamit, akkor már érdemesebb lehet a német piaccal próbálkozni, mert itt a felfele kanyarodó konjunktúramutatók mellett egyelőre alacsonyabb értékeltségekkel találkozhatunk.

Az S&P 500 index értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!