A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Újabb teher a bankoknak

Vágólapra másolva!
Küszöbön van az újabb banki sarc, és most kivételesen nem a devizahiteles mentőcsomagra gondolunk. A Fidesz frakció a havi 150 ezer forintos átlagkereset mértékéig ingyenessé tenné a jelenleg 6 ezrelékes tranzakciós illetékkel sújtott készpénzfelvételeket az Origo értesülései szerint úgy, hogy törvényben tiltanák a bankoknak a szolgáltatási díjak megemelését.
Vágólapra másolva!

A készpénzfelvételek ingyenessé tételével tehát a bankok újabb terheket kapnának, melyek ügyfelekre való áthárítását törvényi szabályozási szinten tiltanák. A kivitelezését ennek egyelőre igen nehéz látni, a bankok mindenesetre a terhek áthárításának jelenlegi gyakorlatával biztosan nem tudnának élni.

Az ingyenes készpénzfelvétel ötlete nem új, a korábbiakhoz képest mégis annyiban más, hogy havi 150 ezer forintos felső határt szabna annak. A bankok számára azonban ez majdnem mindegynek tűnik. A Portfolio korábban közel 40 milliárd forintos negatív hatást kalkulált a bankszektor szintjén, és ha nagyító alá vesszük a számokat, ebben túl nagy változást a 150 ezres plafon sem feltétlenül jelent.

Átlagosan ugyanis egyetlen készpénzfelvétel során 48 ezer forintot vettek fel tavaly az emberek, ami elmarad a plafonnak szánt összegtől. Azt persze nem tudjuk, hogy ha havi kétszeri készpénzfelvétel lenne csak ingyenes, akkor ez módosítana-e a kalkulációkon, de valószínűleg a negatív hatás még így is több milliárd forintra rúghat.

A hír legérdekesebb pontja talán, hogy a Fidesz frakció törvényi szinten is megtiltaná a bankoknak, hogy a készpénzfelvétel ingyenessé tétele miatti veszteségeket az ügyfelekre tovább hárítsák. Úgy tűnik, hogy a bankok még jó ideig a kormányzati harapófogóban maradnak, a válság előtti megtérülések elérése tehát egyelőre csak álom maradhat számukra.

Az OTP a többiekhez képest ugyan igen erős pozícióban van, még így is „csak” a profitszint megtartására futhatja, abban is sokat köszönve a leánybankoknak. Látva azonban az orosz lassulást és az ukrán problémákat, nem beszélve a magyar terhekről nem mehetünk el a lefele mutató kockázatok mellett.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!