A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Koreában lelhetünk új menedékre

Vágólapra másolva!
Megvan az új menedék ország a befektetők számára, méghozzá Dél-Korea személyében, legalábbis a Morgan Stanley elemzői így gondolják.
Vágólapra másolva!

Új riportjukban a szakértők igencsak optimisták a koreai gazdasággal kapcsolatban, ezt öt dologgal indokolják:

Krízis sújtotta helyből, stabil ország

Az elmúlt két évtizedben Dél-Koreát minden Ázsiát is érintő gazdasági-pénzügyi válság komolyan sújtotta, azonban a legutóbbi 2008-as összeomlás vízválasztónak bizonyult. Ugyanis olyan rendelkezéseket hoztak, amivel sikerült megerősíteni a gazdasági stabilitást, ezzel pedig sokkal jobb helyzetbe került az ország, akár a saját korábbi helyzetéhez, akár a többi Japánon kívüli ázsiai országhoz hasonlítjuk.

Fegyelmezett beruházások, egészséges vállalatok

A koreai cégek sokkal fegyelmezettebben költik el a beruházásra szánt pénzeket az 1997-es dél-kelet- ázsiai pénzügyi cunami óta, emiatt nem is alakultak ki túlzott kapacitások a gazdaságban.

Már kevésbé sebezhető az ország

Dél-Koreának jelenleg rekord szintű folyó fizetési mérleg többlete van, köszönhetően a versenyképes exportnak, emellett pedig több mint elegendő devizatartalékkal is rendelkezik. Vagyis rendesen be van biztosítva egy külső pénzügyi-likviditási sokk ellen. Ráadásul az AXJ államok közül Dél-Korea az az ország, ahová a legkevesebb forró pénz áramlott be 2009 óta. (AXJ országoknak nevezik a Japánon kívüli feltörekvő ázsiai országokat.)

Nem kell izgulni a koreai eszközárak miatt

A régió több országával ellentétben Koreában nem látni egy ingatlanpiaci buborék kialakulásának kockázatát. Dél-Korea valószínűleg az egyik, azon nagyon kevés AXJ állam között, ahol az ingatlanárak még emelkedhetnek is az elkövetkezendő három évben, véli a Morgan Stanley. A bankház több másik országban inkább egy korrekciót vár.

A jegybanki politika sem téma most

A Morgan Stanley úgy véli, hogy a Bank of Koreának nem kell a kamatemeléshez nyúlnia, mint ahogyan tette azt 1997-ben és 2008-ban. A jelenlegi alacsonyabb kamatszint hosszabb távon fennmaradhat a szakértők szerint, emellett pedig a költségvetés és az államadósság helyzete is megfelelőnek tűnik.

Persze a kockázatokat sem hagyják figyelmen kívül. A háztartások hitelállománya magas, bár szerintük az ezzel kapcsolatos félelmek eltúlzottak, mivel eszközállományuk is erősebb, mint korábban volt. A másik kockázat, hogy a dél-koreai kötvényekbe áramlott a legtöbb külföldi pénz 2008 óta az AXJ országok közül. De az elemzők ezt sem tartják kritikus tényezőnek, mivel még így is meglehetősen alacsony a külföldiek kezében lévő állampapírok aránya, ráadásul többségük hosszú távú befektető lehet, nem pedig spekuláns.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A dél-koreai tőzsdeindex, a Kospi értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!