Rossz hírt kapott a Magyar Telekom a sógoroktól

Vágólapra másolva!
Nem kapott túl jó híreket a Magyar Telekom a szomszédos Ausztriából, ugyanis alpesi szektortársai igen drágán, 2 milliárd euró fejében vásárolták meg az eladásra kínált frekvenciablokkokat. Mindez pedig korántsem túl kecsegtető a közelgő hazai frekvenciatender előtt a hazai mobilszolgáltatók számára. Ráadásul a Magyar Telekom vezetése éppen az efajta kiadásoktól tette függővé jövő évi osztalékának nagyságát.
Vágólapra másolva!

2 milliárd eurót, azaz közel 600 milliárd forintot költöttek el az osztrák frekvenciatenderen a helyi mobilszolgáltatók, közölte az osztrák telekommunikcáiós hatóság. A meghirdetett 28 blokk közül a legtöbbet, szám szerint 14-et a Telekom Austria vásárolta meg 1,04 milliárd euró fejében. A Deutsche Telekom 9 blokkért 654 milliót, míg a Hutchison a fennmaradó 5 blokkért 330 millió eurót fizetett.

A valaha volt legnagyobb osztrák frekvenciatender költségeivel a legtöbben ugyanakkor igencsak elégedetlenek. Közéjük tartozik a Hutchison vezérigazgatója is, aki szerint az árak irracionálisan magasak lettek, de például hasonló véleményen van a Telekom Austria elnöke, és a Goldman Sachs elemzője is. Ezt az is indokolja, hogy az osztrák telekommunikációs hatóság az előzetesen tervezett 526 millió eurós bevétel közel négyszeresét realizálhatta a tender során.

Rudolf Kemler a Telekom Austria elnöke a Die Pressének fejtette ki véleményét, szerinte az aukción kialakult árak jelentősen csökkenthetik a szolgáltatók profitabilitását, ráadásul a cégek tarifáik megemelésére szorulhatnak, ami leépítéseket vonhat maga után.

Mindennek ellenére nagy szükség van a frekvenciákra

Ugyanakkor a frekvenciasávokra mindeképpen szükségük van a szolgáltatóknak a növekvő adatforgalom véget. Ausztriában ugyanis az elmúlt 3 évben több mint megnégyszereződött a mobil adatforgalom, ráadásul a telekommunikációs hatóság 2014 közepéig újabb duplázódást vár e téren. A Mobile Marketing Associations adatai szerint az alpesi ország népességének 69 százaléka használ okostelefont, jócskán meghaladva néhány szomszédos ország, mint Svájc, vagy Németország, ahol a lakosság "csupán" 43, illetve 29 százaléka használ okostelefont.

Öntik a Telekom Austriát

A Telekom Austria közleménye szerint az 1 milliárd eurós összeget részben saját készpénzállományából, részben pedig új adósságból törlesztené. Tulajdonképpen ez már csak hab volt a tortán, a befektetők ugyanis már eleve pesszimistán fogadták a kifejezetten drágára sikerült bevásárlást. A részvény árfolyama ennek megfelelően közel 9 százalékot zuhant, igaz ez tulajdonképpen a napi mélypont volt, ahonnan sikerült részben visszakorrigálnia a telekompapírnak.

A hírek hallatán több elemző is tollat ragadott, és csökkentett a Telekom Austria részvényére megfogalmazott célárán. Közéjük tarozik az egyik legpesszimistább kilátással rendelkező szakértő, a Berenbergnél továbbra is eladásra ajánlják a telekompapírt, de már csak 3,8 eurós (korábban: 4,2 euró) célár mellett. Eközben a Deutsche Banknál a célárfolyam 6,8 euróról 5,8 euróra olvadt.

A Telekom Austria árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi a helyzet a hazai szolgáltatókkal?

Hasonló tenderen kell majd a közeljövőben megmérettetnie magát a hazai mobilszolgáltatóknak is. Az NMHH még az idén, vagy a jövő év elején több frekvenciatartományra is tendert írhat ki, amely a költségvetés számára mintegy 120 milliárd forintos bevételt jelenthet 2014-ben a kormány várakozásai szerint. Az osztrák példa jól mutatja, hogy a licitek megszaladása milyen lépésre sarkalhatják a szolgáltatókat. A Magyar Telekom a közelmúltban például a frekvenciakiadások nagyságától tette függővé jövő évi osztalékát.

Frekvenciák használati joga a hazai mobilszolgáltatók körében Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről