Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónap legnagyobb árfolyamesését produkálta az oslói parketten a legnagyobb skandináv telekommunikáció cég, a Telenor árfolyama, ami a vártnál gyengébb negyedéves számokkal, illetve az éves célok lefaragásával áll összefüggésben. A nagy zuhanás ellenére a telekompapír trendje nem sérült, így akár az is elképzelhető, hogy rövidesen a nemrégiben felállított csúcsok felé veszi az irányt a Telenor.
Vágólapra másolva!

Elszomorító negyedévről számolt be a héten a norvég Telenor mobilszolgáltató, amely nem hogy nem tudta teljesíteni a negyedéves elemzői várakozásokat, de még éves céljait is kénytelen volt visszavágni. Ennek következtében pedig árfolyama is az elmúlt hónapok legnagyobb zuhanását mutatta be csütörtökön.

Az első érvágás a befektetők számára a 7 százalékkal, 3,92 milliárd koronára bővülő profit volt, amivel így nem sikerült teljesíteni az elemzők által várt 4,35 milliárd koronás nyereségvárakozást. A Telenor számára komoly gondot jelentett, hogy legfőbb piacán, Norvégiában közel 3 százalékkal esett vissza az értékesítése, amely a fokozódó versenynek tudható be. Mindezt a vállalat vezetése azzal fejelte meg, hogy a korábban várt 2-4 százalékos árbevétel növekedési tervet 1-2 százalékra felezték meg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ázsia mentheti meg a Telenort?

A kiutat úgy néz ki, hogy az ázsiai piacok jelenthetik a Telenor számára, melyek egyre fontosabb szerepet töltenek be a vállalat életében, a bevételek közel 42 százaléka ugyanis ehhez a kontinenshez köthető. A negyedévben rendkívül jól jött a norvég telekomcég számára Malajzia és Bangladesh jó teljesítménye.

Forrás: Telenor, Investor.hu

Kirívó jövedelmezőség Norvégiában...

Annak ellenére, hogy Norvégiában a bevételek visszaesésétől szenved a Telenor, egyáltalán nem érdemes leírni a skandináv országot, hiszen igen magas jövedelmezőséggel bír. Az amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredményhányad, azaz az EBITDA margin terén kiemelkedően teljesít Norvégiában a Telenor, a 45 százalék feletti ráta jócskán meghaladja a csoportszintű 37 százalékot.

...ami persze Magyarországról nem mondható el

Eközben a magyar piacon még ennél is alacsonyabb jövedelmezőséget tud felmutatni a Telenor, a 35 százalék körüli EBITDA marginnal azonban egyelőre még mindig jobb teljesítményt tud felmutatni, mint a Magyar Telekom, amely esetében a mutató értéke csak június végére került vissza 30 százalék fölé. A legfrissebb adatokra sem kell azonban sokat várni, ugyanis hazánk vezető telekommunikációs cége november 7-én, azaz jövő csütörtökön teszi közzé harmadik negyedéves számait.

Forrás: Telenor, Magyar Telekom, Investor.hu

A Telenor Magyarország negyedévben 27 milliárd forintot költött a magyar állammal kötött frekvenciaengedélyek meghosszabbítására. A vállalat 2022-ig egy 9,8 MHz-es duplex blokkot használhat a 900 MHz-es és egy 30 MHz-es duplex blokkot az 1800 MHz-es frekvenciasávban. Ennek köszönhetően a Telenor október 10-én elérhetővé tette a 150 Mbps sebességű 4G szolgáltatást. A cég most ambiciózus hálózatfejlesztés elindítását tervezi és több mint 10 milliárd forintot fordít a vidéki lefedettség és a városokban nyújtott mobilinternet-sebesség növelésére. Így a vidéki ügyfelek a szélessávú lefedettség jelentős javulására számíthatnak, mivel a Telenor a 4G bázisállomások számának megháromszorozására és új 3G állomások építésére készül.

Vizsgáljuk meg a grafikont!

De térjünk csak vissza a norvég Telenorhoz, aminek az árfolyama az elmúlt hónapok legnagyobb zuhanását produkálta a gyorsjelentést követően. A nagy zuhanás ellenére technikai szemszögből nézve egyelőre még nem ég a ház a skandinávoknál, ugyanis az emelkedő trend továbbra is él, így a telekompapír akár újból megpróbálkozhat a 150 koronás szint feletti történelmi csúcs beállításával.

A Telenor árfolyama (Oslo) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!