Hernádi: Ha kell, eladjuk az INA-t

Vágólapra másolva!
A Mol vezére a köröztetése miatt beéri videókonferenciákkal és budapesti tárgyalásokkal, és örül, hogy a horvát kormány most már hajlandó egyeztetni az INA-ról. A Mol menedzsmentje megmondta, hogy ha kell, Horvátország viheti az INA részvényeit.
Vágólapra másolva!

"Többet veszek részt videókonferenciákon és gyakrabban invitálom a tárgyalópartnereimet Budapestre, hogy itt tárgyaljunk, és ne máshol. Ez az egyetlen változás" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy pr-ügynökség vele készített, november 29-ai dátumú interjújában, melyet itt lehet megnézni (angolul, magyar felirattal).

Hernádi ellen a horvát igazságszolgáltatás kezdeményezésére nemzetközi körözés zajlik korrupció gyanújával, ezért nem utazhat külföldre. A Mol tagadja, hogy a cégvezető bármit elkövetett volna, a magyar hatóságok az ügyben indított eljárást korábban bűncselekmény hiányában megszüntették.

A Mol résztulajdonában álló horvát olajvállalat, az INA ügyében egyre feszültebb a viszony a Mol és a horvát kormány között. A cég épp most kezdeményezett választott bírósági eljárást a horvátok szerződésszegése miatt, ők viszont az INA irányítási struktúrájában sürgetnek változást. Hernádi erről azt mondta, megindultak az egyeztetések, és ez is pozitívum, mert "mi éveken át készen álltunk arra, hogy az INA jövőjéről tárgyaljunk, de a horvát kormány nem".

Az interjúban Hernádi Zsolt azt is elmondta, hogy a Mol jelezte a horvát kormánynak: válasszon a hosszú távú növekedést szem előtt tartó piaci és az állami irányítású modell között - ha az utóbbit választja, megveheti a Moltól az INA-részvényeket.

"Jeleztük, hogy nem várhatunk a végtelenségig a döntésre. Az igazgatótanácsunk felhatalmazta a menedzsmentet az összes stratégiai opció felmérésére, beleértve az esetleges eladás előkészítését is" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!