Ne ússzák meg a felelősök!

LMP, tüntetés, NAV, Dob utca
Vágólapra másolva!
A nyilvánosság erejében bízik az adóhivatal volt dolgozója, aki az adóhivatalt és a hatóságokat az elburjánzott adócsaláshoz való asszisztálással vádolja. Ő volt a főszereplője az adócsalás ellen összetrombitált pénteki LMP-s tüntetésnek.
Vágólapra másolva!

Több, közigazgatásban dolgozó is megkeresett az elmúlt két hétben, hogy ők is a maguk területén látják a korrupciót, hasonló harcot folytatnak, mint én – mondta egy pénteki tüntetésen Horváth András, az adóhatóságot azzal vádoló volt munkatársa, hogy bizonyos vállalkozók adócsalásához asszisztál, az adócsalással évente több mint ezermilliárd forint tűnik el, és erről a kormányzat is tud. Az LMP szervezte a mai, az adócsalás és annak hatóságok általi eltűrése miatti demonstrációt, amelyen körülbelül százan lehettek.

Tüntetés a NAV Dob utcai épülete előtt. Fotó: Mudra László - Origo

Egyedül nem fogom sikerrel megvívni a harcot – igyekezett aktivitásra buzdítani Horváth András hallgatóságát. Ne fulladjon ki a küzdelem, ne legyen az a sorsa, mint több múltbeli korrupciós ügynek, amely hol a bíróságokon, hol az ügyészségen elbukott; ne ússzák meg a felelősök, akik között vannak adóhivatali vezetők is – lelkesített Horváth. Beszédéből lehetett érezni, a nyilvánosság erejében bízik, és újra nehezményezte, hogy állításait azért nem vizsgálja ki a parlament, mert a Fidesz-KDNP és az MSZP nem támogatta, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel ezek tisztázására.

Horváth, akinek ügyét először a Levegő Munkacsoport karolta fel, köszönetet mondott az LMP-n kívül az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarország Mozgalomnak, hogy kiálltak mellette. A Jobbiknak és annak a pár független parlamenti képviselőnek is hálás volt, akik a vizsgálóbizottság megalakítására vonatkozó kérvényt aláírták. Azt mondják sokan, hogy az LMP ügynöke vagyok; nem igaz, mert az LMP az ügynököm - mondott köszönetet Horváth a vizsgálóbizottság felállításáért kardoskodó pártnak.

A hvg.hu azt írja, hogy a rendezvényen megjelent a szocialista Horváth Csaba és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokrata Koalíció képviselője, Molnár Csaba is, akikhez odament az LMP-s Szél Bernadett, hogy aláírassa velük a NAV-ügyet kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását célzó kezdeményezést, de nem írták alá.

„Többen felhívták a figyelmemet, hogy pár hónapon belül számíthatok a titkosszolgálatok akciójára” – jelentette ki, és azt mondta, hogy aki feltárja a korrupciót, nem az, aki elköveti. Szerinte hiába hozakodott elő az adóhivatalnál általa tapasztalt visszásságokkal, és hiába tett feljelentést az ügyészségen, a bejelentő-védelmi rendszer nem működik. Az ügyészség nem rendelt el nyomozást, hanem feljelentés-kiegészítést kért, bár pár napja Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy nyilatkozott, az ügyészségnek ki kellene vizsgálnia az ügyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről