Nehéz a Masterplast élete

Vágólapra másolva!
Mostoha körülmények között kénytelen működni a Masterplast, ugyanis még mindig nem látni a fordulatot az újlakásépítések, valamint a felújítások piacán sem a vállalat számára fontos országokban. Ellenben a változó kereskedelmi politika és a költségcsökkentések az eredményességre jó hatással vannak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is nehéz körülmények között tevékenykedik a Masterplast, mivel az új lakóépületek piacán még mindig visszaesés, illetve stagnálás látható, és a felújítási piac is szűkült a vállalat számára meghatározó kelet-közép-európai országokban. Ennek, valamint az évközi kereskedelmi politikai változások (magasabb nyerségtartalmú termékek fókuszba kerülése) miatt éves alapon 5 százalékkal zsugorodott az árbevétel. Ráadásul a 12 havi gördülő árbevételben is újra csökkenés látható.

Forrás: Masterplast, Investor.hu
Forrás: Masterplast, Investor.hu

A Masterplast meghatározó piacain (Magyarország, Románia, Ukrajna) lényegesen kisebb forgalmat ért el a cég, mint egy évvel korábban. Az árbevételből kisebb részt kihasító piacokon (Lengyelország, export, egyéb) ellenben szép növekedést tudott elérni, de ez kevés volt ahhoz, hogy az összbevétel ne csökkenjen éves alapon a harmadik negyedévben.

Ellenben az értékcsökkenés előtti üzemi eredménye (EBITDA) jelentősen emelkedett a költségcsökkentéseknek és a kereskedelmi politika változásának köszönhetően. A vállalat a magasabb nyereséget biztosító termékek eladására fókuszál, és azok közül is azt részesíti előnyben, amelyhez alacsonyabb szállítási költségek kötődnek.

Forrás: Masterplast, Investor.hu

A cég vezetése a továbbra is mostoha iparági környezethez alkalmazkodva tovább folytatja már megkezdett költségracionalizálási intézkedéseit, amelyeket majd év végével léptet életbe, olvasható a negyedéves gyorsjelentésben. Az új kereskedelmi stratégiájának megfelelően csökkenti majd logisztikai és munkaerő állományát is, valamint a cég belső működését is hatékonyabbá teszi.

Az is rontotta a Masterplast eredményét, hogy a káli üvegszövet-gyárban csak alacsonyabb sebességgel haladt a termelés, és csak a negyedév végére érte el a tervezett szintet. A romániai EPS és ragasztógyárában viszont az alacsonyabb kibocsátás mellett gazdaságosabb működésre tért át a cég, mivel az ottani erős árverseny miatt megváltoztatta mind gyártási, mind pedig értékesítési politikáját is.

Az ukrajnai EPS gyár termelése viszont a korábban tervezettnél csak lényegesen később, a menedzsment jelenlegi várakozása szerint csak jövő év nyarán kezdődhet meg. Bár a munkálatok zajlanak, az engedélyeztetési folyamat húzódik, így a késlekedés miatt vélhetően a korábban tervezettnél valamelyest alacsonyabb lehet idén a társaság összbevétele. (Korábban még idén júniusban szerették volna elindítani a gyártást.)

A Masterplast árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről