Államosítják a teljes tankönyvpiacot

Helyreigazítaná a történelmet a Veritas, történelemkönyvek a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. ferencvárosi raktárában, 2006-ban
Vágólapra másolva!
Vasárnap este nyújtották be a törvényjavaslatot, ma szavaznak róla, januártól pedig indulhat a végrehajtás. A magánkézben lévő kiadóknak befellegzett, az előállítás és a terjesztés is állami kézbe kerül.
Vágólapra másolva!

A javaslatról sürgősséggel döntenek, gyakorlatilag két héttel később, január elsején már hatályba is lép majd, a tankönyves vállalkozók testületét pedi egyszerűen feloszlatja. A javaslat szövege sem kertel: "jogi értelemben is megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósul az állam teljeskörű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezésre kerülő köznevelési tankönyvfejlesztés és –ellátás".

Piaci várakozások szerint a mostani államosítás mintegy 20-25 nyomda működését fogja ellehetetleníteni, amelyek korábban a tankönyvgyártásra specializálódtak - köztük például a 450 éves múlttal rendelkező Alföldi Nyomdáét, vagy éppen Dabasi Nyomdáét, Dürer Nyomdáét vagy a Kaposvári Nyomdáét.

Azt, hogy a tankönyvkiadás ilyen mértékű centralizálása mit jelent majd az oktatás minőségére nézve jelenleg megbecsülni is lehetetlen, annyi azonban elmondható, hogy a lépés a nemzetközileg működő és előre mutató trendekkel szögegyenesen szembe megy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!