Google: Vigyázat, kínos félreértés jöhet!

Vágólapra másolva!
Elmaradhat a várakozásoktól a Google holnap esti gyorsjelentése egy speciális könyvelési helyzet miatt - figyelmeztet a társaság főkönyvelője a befektetői kapcsolatokra fenntartott oldalon megjelent írásában. A 2,35 milliárd dollárért értékesített Motorola Home üzletág okozhat félreértéseket, ha az elemzők elfelejtik, hogy a cég köteles elkülönítve közzétenni a divízió eredményeit.
Vágólapra másolva!

Csalódhatnak a Google holnapi gyorsjelentésében az elemzők - figyelmeztet a cég saját befektetői oldalán közzétett üzenetében. A Google könyvelési vezetője által jegyzett írás szerint a negyedik negyedévben a Google az időközben értékesített Motorola Home üzletág nettó eredményét külön soron, a folytatólagos operációktól elkülönítve teszi közzé. Erre a széles körben elfogadott és alkalmazott GAAP számviteli szabályok miatt van szükség, de a Google-t követő elemzőket és befektetőket ezzel együtt kellemetlen meglepetésként érheti holnap, ha a fő eredményszámok elmaradnak a várttól - írja Brent Callinicos "És most egy kis könyvelés..." című bejegyzésében.

A Motorola Home a 2012-ben felvásárolt Motorola Mobility egyik üzletága, amelyik elsősorban otthoni média- és szórakoztatóelektronikai eszközöket gyárt. A divízió értékesítését decemberben jelentette be a Google, a vevő Arris Group 2,35 milliárd dollárt fizetne a Motorola Mobility kisebb részét adó cégért. Az ügylet ugyanakkor még hatósági jóváhagyásra vár, ennek tudható be, hogy ilyen speciális könyvelési módszerhez kell folyamodni.

A Google kedden piaczárás után teszi közzé gyorsjelentését, így lényegében az utolsó pillanatig várt, hogy figyelmeztesse a piaci szereplőket az esetleges félreértésekre, hiszen az írás pénteken jelent meg az oldalon. A Google számára különösen fontos lehet, hogy simán lemenjen ez a gyorsjelentés, hiszen egy negyedévvel ezelőtt emlékezetes botrányt sikerült kavarniuk a tervezettnél órákkal hamarabban megjelenő gyorsjelentéssel. A hibát nem a Google követte el, de a vártnál gyengébb számok miatt mégis a Google árfolyama szenvedte el a súlyos, 10 százalék feletti esést, így érthető, ha igyekszik elkerülni a cég az újabb csalódást.

Mivel ma az amerikai piacok zárva tartanak, a Google árfolyama leghamarabb holnap reagálhatja le a hírt.

Google (Nasdaq)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!