Vágólapra másolva!
Rendületlenül folytatták útjukat felfelé szerdán is az amerikai részvényindexek, melyek közül az S&P 500 új történelmi csúcsot ütött. A jó hangulatot a vártnál kedvezőbb makroadat és gyorsjelentések segíthették meghozni. Ázsiában szintén emelkedés látható a legtöbb piacon, egyedül a japán Nikkei mozgott mínuszban. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacok jó teljesítménye után a legtöbb ázsiai piacon a pluszok dominálnak, az ausztrál börzén az S&P/ASX200 1,2 százalékot tudott emelkedni. Az ausztrál tőzsdén a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat okozott kisebb optimizmust (22600 fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a várt 7500 fő helyett),mivel a rosszabb adatot látva felerősödtek azok a spekulációk, hogy a jegybank tovább lazíthat monetáris politikáján.

Rajta kívül a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot, a kínai Shanghai Composite 0,1 százalékot tudott erősödni.

A japán Nikkei viszont a kezdei pluszokból visszacsúszott a negatív tartományba, és 0,4 százalékot esett. Ennek egyik oka, hogy a befektetők kisebb profitrealizálásba kezdhettek az elmúlt napok erősödése után. A japán indexen a vártnál kedvezőbb makroadat sem tudott segíteni, a gépipari megrendelések 16,6 százalékkal bővültek novemberben éves alapon az országban (várt:11,7%).

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Jó hangulatban telt Amerikában a kereskedés, amit a New York-i Fed vártnál kedvezőbb feldolgozóipari indexe is segíthetett előidézni. Az index értéke a várt 3,5 pont helyett 12,5 pontra emelkedett, ami így a feldolgozóipari kilátások jelentős javulásáról árulkodott.

A Fed Bézs könyve sem okozott csalódást, melyből kiderült, hogy az amerikai gazdaság novemberben és decemberben is mérsékelt ütemben javult. A Fed döntéshozói szerint a legtöbb körzetben pozitívak a gazdasági kilátások, és egyes régiókban még nagyobb növekedést várnak. A pocsék decemberi foglalkoztatottsági adatot pedig a hideg időjárásnak tulajdonítják.

A főbb részvényindexek így emelkedni tudtak, az S&P 500 0,5 százalékos pluszt szedett össze, amivel új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött. Rajta kívül a Dow Jones 0,7 százalékot, a Nasdaq 0,8 százalékot menetelt. A Nasdaq ezzel új tizenhárom éves csúcsot állított fel.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
S&P 500 alakulása (pontban) Forrás:Bloomberg, Investor.hu

Az S&P 500 szektorai közül tízből hét emelkedni tudott, a legjobban a távközlési cégek részvényei teljesítettek. Az energia-, közmű- és egészségügyi cégek viszont lemaradtak társaiktól.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az egyedi részvények közül 1,2 százalékot menetelt a JC Penney. A kiskereskedelmi óriás bejelentette, hogy bezárja 33 üzletét, és 2000 emberét bocsájtja el. A Bank of America pedig 2,3 százalékot erősödött a remek gyorsjelentése után, és egy kedvező alapkezelői vélemény is segíthetett meghozni a vevőket a bankpapír piacára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!