Halak a Vízöntőben: ma kezdődik a Budapesti Halfesztivál
![halászat, horgászat, balaton, rejtély a balatonon](https://cdn.origo.hu/2023/12/nT8drzFwTD9TcYSSl3UL0zKK6iEb9qSH3xFSGkP1aGc/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UyZjMxNDM2M2YyZDRmZWU5ODBiMDI1MmVmYzY1MjMx.webp)
Mi, magyarok, köztudottan kevés halat eszünk, úgy az európai éves átlag ötödét: bár a halételek élettani hatása kiváló, jótékonyan hatnak a keringésre, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, nem is beszélve a telítetlen zsírsavakról és az omega-3-tartalomról, a magyar családok évi alig 4 kilogrammos fogyasztásán – amely jószerivel kimerül a karácsonyi pontypatkóban, és évi néhány tányér halászlében – finoman szólva marad mit felfelé húzni. Segíthet ezen a mától vasárnapig tartó gasztroesemény a Nemzeti Múzeum kertjében.
A látogatók több száz magyar és tengeri halból készült ételt kóstolhatnak meg, illetve igazi kuriózumokat: halkolbászt, halszalámit, aszalt gyümölcsökkel töltött halakat. Lesz élőhal-bemutató, élményhorgászat, a rutinosak próbára tehetik képességeiket a halászléfőző versenyen. A kicsik a csokolédémúzeum jóvoltából kézműveskedhetnek halformájú édességeket, és megcsodálhatják a Tropicarium a helyszínre szállított akváriumának lakóit. A kiállítóteremben Magyarország halfajtáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, részben a Herman Ottó emlékév jegyében. Emellett a szervezők várják a szavazatokat 2014 legjobb halételére.