A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Lelkesen klikkelnek a gazdák

Mezőgazdaság - Szalmabálák gyűjtése
A gazdák honlapja a szezonális munkákra érzékeny
Vágólapra másolva!
Hódít az e-kereskedelem az agráriumban. A gazdálkodóknak szóló gabonamarket.hu meglepően sokoldalú, részletes, progresszív, helyenként vicces webszájt. Könnyűszerrel adja az online üzletelés minden előnyét.
Vágólapra másolva!

Nagyon is neteznek

Gerebenics István, a gabonamarket.hu ügyvezetője lapunknak elmondta, 2013. július végén, amikor elindították az oldalt, még csak búzakereskedelemmel foglalkoztak. A hagyományos rádiószpot mellett nem hagyták kihasználatlanul az online marketing lehetőségeit: Facebookon és Google Pluson terjesztették a jó hírt, mert úgy tapasztalják, a gazdálkodók között az alkalmazottak nagyon is használják a netet, és szívesen megosztják munkaadóikkal, amit találnak. „A vezetőknek információéhségük van, igyekeznek mindenhonnan naponta tájékozódni, figyelik például a tőzsdei árakat”, emelte ki a szakember.

A gazdák honlapja a szezonális munkákra érzékeny Forrás: Magyar Távirati Iroda Rt./H. Szabó Sándor

Rövidebb lánc, esélyegyenlőség

Az ügyvezető úgy véli, látható sikert főként a szántóföldi növénytermesztésben hozhat az online felület, mert lerövidíti az értékesítési láncot, akárcsak a zöldség-gyümölcs ágazat helyi piacai, és érthető módon több pénz marad a termelő és a felvásárló zsebében. A honlap természetesen ugyanazokat a gazdálkodási esélyeket kínálja a legfiatalabb vállalkozásoknak, amelyekkel a piac legnagyobb szereplői már rendelkeznek – hangsúlyozza a szakember. A vételi és input ajánlatok naponta frissülnek, erről a gazdálkodók értesítést is kapnak.

A honlap természetesen szinkronizál a szezonális munkákkal: a felhasználók ősszel voltak a legaktívabbak. Télen inkább a hírek miatt keresték fel a gabonamarket.hu-t, januártól 15-étől pedig újra egyre több a látogató, mert itt az ideje az inputanyag-vásárlásnak. (Inputanyagnak számít minden, ami a termeléshez szükséges: vetőmag, műtrágya, növényvédő szer.) „A nagyobb termelők számára óriási lehetőség, hogy a honlapon található árakat össze tudják hasonlítani saját kereskedő áraikkal, a kisebbek pedig már élvezik a kialkudott lehetőségeket”, tudjuk meg az igazgatótól.

Van itt rendszer

Tavaly szeptember óta már nemcsak a termelők és a felvásárlók, hanem a vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-gyártók is regisztrálhatnak. Sőt a sajtó képviselői is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tagjai már most is ingyenesen regisztrálhatnak, és folynak a tárgyalások más érdekvédelmi szervezetekkel is. A többi felhasználónak hektáronként 70 forintot kell fizetni a szolgáltatásért, ahol megyei bontásban találják meg a főbb termények átlagárait, a vonatkozó ajánlatokat, az összesített statisztikát.

„A leglátogatottabb a termelőket kiszolgáló inputos oldal”, mondja az ügyvezető. „A gazdálkodóknál egyelőre a honlap legnagyobb vonzereje az, hogy bárki anonim módon tud kereskedni, ami természetesen a kívánt mértékű forgalomnövekedést is magával hozza.”

Egyes termékek nem is érhetők el máshogy, csak a honlapról („Csak itt!” fül), kifejezett nosztalgiautazás a Sokol rádió ikonjával megjelenő, húsz másodperces kedvcsináló magához a webszájthoz, de a laikus felhasználó kedvence alighanem a kis traktort formáló „következő/előző” gomb lesz. A regisztrált tagok jogvédelemre számíthatnak, ha vitájuk támad, abban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara úgynevezett Állandó Választott bírósága dönt. Kamu kizárva: minden feltöltésre váró ajánlatot ellenőriznek előtte. „Mindez együtt nyújt garanciát a szerződőknek” – emeli ki Gerebenics István.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!