A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Soha nem volt még ilyen drága az olaj

Vágólapra másolva!
Az orosz költségvetés szempontjából nem jött rosszul az ukrán-orosz feszültség, a rubel zuhanása miatt soha nem látott magasságban mozog a rubelben számított olajár. 
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy óriási feszültség van Ukrajna és Oroszország között, az oroszok még örülhetnek is a krízisnek: az olaj ára soha nem látott magasságban jár, persze nem dollárban, hanem rubelben számolva.

A Brent olaj ára még 2007-2008-ban sem volt annyira magas, mint most, pedig akkor a legközelebbi határidős olajárfolyam dollárban számolva közel 150 dollárnál járt hordónként.

Persze a mostani csúcs elérésében nem a Brent olajnak volt nagy szerepe, hanem az összeomló rubelnek.

Forrás: Investor.hu

Az orosz költségvetés szempontjából pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hol is jár az olaj. Korábban az alábbi grafikont elsősorban azért nézegették sokan, hogy a közel-keleti országok esetében megnézzék, mennyinél van egyensúlyban a költségvetés.

Most azonban az orosz költségvetés helyzete miatt is érdekes az alábbi számsor. Az adatokból az látszik, hogy a Brent árának legalább 117 dollárnál kellene járnai ahhoz, hogy egyensúlysban legyen az orosz költségvetés egyenlege. Persze ezek a számok becslések, de jól mutatják, hogy a nagyra hízlalt állam és a jóléti kiadások miatt mennyi "olajbevételre" van szükségük.

Forrás: Investor.hu

A soha nem látott magasságban járó (rubelben számolt) olajár mellett a cégek sem tétlenkednek a kitermelés során. Ugyan a februári adatok szerint "csak" naponta 10,58 millió hordó olajat hoztak a felszínre az országban az előző havi 10,62 millió hordót követően, mégis csúcs közelében jár a kitermelés.

Forrás: Energy Intelligence Group, Investor.hu

Amennyiben az oroszok továbbra is el tudják adni a kitermelt olajukat külföldi piacokon és a rubel is gyenge marad a dollár ellenében, úgy nem biztos, hogy rosszol járnak. Persze ha az EU és Amerika kemény szankciókat vezet be Oroszország ellen, akkor sokat változhat a kép.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!