Vágólapra másolva!
Vegyes teljesítmény jellemzi az európai tőzsdéket, miközben a BÉT ma sem nyitotta meg kapuit a befektetők előtt, legközelebb hétfőn nyit ki a hazai parkett. Eközben Amerikában csak kisebb pluszokkal indult az utolsó nap, a kedvező munkaerőpiaci makroadatoknak köszönhetően azonban nemrégiben belehúztak a főbb indexek.
Vágólapra másolva!
  • Emelkedéssel indult a hét utolsó kereskedési napja Amerikában, a főbb tőzsdeindexek közül a Dow és az S&P500 is 0,1 százalékos pluszt tudott felmutatni nem sokkal nyitást követően, míg a technológiai Nasdaq nagyjából tegnapi záróértéke közelében ingadozott.
  • Négy óra után nem sokkal azonban már mindegyik főbb benchmark 0,3-0,4 százalékos pluszt tud felmutatni, sőt az S&P már az április 2-án beállított történelmi zárócsúcsa felett jár.
  • Az optimizmus elsősorban annak köszönhető, hogy áprilisban két éve nem látott mértékben, 288 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma a legfrissebb adatok szerint, ezzel pedig jócskán sikerült túlszárnyalni a 215 fős bővülésről szóló elemzői várakozást.
  • Ráadásul ennek köszönhetően a munkanélküliségi ráta 2008 szeptembere óta nem látott szintre, 6,3 százalékra csökkent.
  • Egyelőre a LinkedIn tűnik a nap vesztesének, a tegnap piaczárás után jelentő közösségi médiacég részvénye ugyanis közel 4 százalékos mínuszban tartózkodik. Ennek oka, hogy hiába tudott az egyszeri tételek kiszűrése mellett részvényenként 38 cent nyereséget elérni, és felülmúlni a 34 centes elemzői várakozást, a jövőt illetően pesszimista várakozást fogalmazott meg a bevételek terén. Az elemzők által előrejelzett 506 milliós dolláros értékesítéssel szemben ugyanis a LinkedInnél csak 500-505 millió dolláros bevételre számítanak a második negyedévben.
  • Eközben Európában nincs egyértelmű irány, az egyik legjobban teljesítő index az IBEX 0,5 százalékos emelkedésével, de a FTSE is 0,3 százalékos pluszban mozog. Mellettük a CAC és a DAX is lemaradónak számít, előbbi 0,3, míg utóbbi 0,1 százalékos csökkenés mellett.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!