A cégeknek újra okos befektetés lehet az ingatlan

Vágólapra másolva!
Számos jel utal arra, hogy ismét jó ötlet ingatlanban lekötni a céges tőkét, véli a Reconcept, különösen hogy a Növekedési Hitelprogram kibővített második köre segítséget nyújthat ehhez.
Vágólapra másolva!

Mivel a kezdeti eredmények messze elmaradtak a jegybank várakozásaitól, enyhítettek a kihelyezés feltételein, a kkv-knak kiírt hitelt már üzleti célú ingatlanvásárlásra is lehet fordítani. Ez nyomós érv az invesztíció mellett, de a vállalkozások nem sokra mennének vele, ha maga az ingatlanpiac nem mutatna legalábbis halványan biztató jeleket. A közleményben a Reconcept pozitív prognózist említ: az Otthon Centrum februári elemzése szerint a lakáspiacon az idén megáll az árcsökkenés, az Ingatlanfejlesztő Kerekasztal egyesület tagjai pedig a tavalyi eredményhez képest 41 százalékkal nagyobb alapterületű építkezésbe fognak.

Hornok Krisztián, Reconcept Property Solutions partnere három szempontra hívja fel az ingatlanvásárlásban gondolkodó döntéshozók figyelmét.

Az ingatlan erőforrás

Elsődleges kérdés, hogy erőforrásként megfelel-e az ingatlan, amelyet a cég használ. Amikor ezt felméri, figyelembe kell vennie, hogy az ingatlan mérete, elhelyezkedése, funkciója alkalmassá teszi-e a vállalkozás székhelyeként vagy telephelyeként. A rosszul elvégzett felmérés később az eredményekben is megmutatkozik.

Az ingatlan befektetés, vagyis lekötött tőke

Ha tulajdonban áll az ingatlan, akkor a benne lekötött tőke teljesítményét az ingatlanpiac határozza meg. „Az érték alakulását nem tudjuk befolyásolni; kitettük magunkat egy, a főtevékenységétől eltérő piac hullámzásának’ – magyarázza a Reconcept partnere. – „Szerencsések is lehetünk, de ellenünk is fordulhatnak az események, ami különösen akkor jelent gondot, ha ez egybeesik a főtevékenység dekonjunktúrájával.” És mivel az ingatlan az egyik legkevésbé likvid eszköz, a vállalkozás ilyenkor már nehezen tud javítani a helyzetén. Fontos tehát, hogy a mérleg az ingatlannal (és az ahhoz általában kapcsolódó hitellel) együtt is kiállja a stressztesztet, vagyis a körülmények esetleges kedvezőtlen alakulása se idézzen elő kezelhetetlen feszültségeket.

Az ingatlan lehet hitelfedezet is

Akár magának az ingatlannak a megvásárlására használjuk fel, akár más beruházáshoz, az ingatlan alkalmas hitel fedezeteként. A hitelfelvétel azért csábító egy vállalat számára, mert más pénzét használhatja; nem a főtevékenységhez használt saját tőkét kell lekötnie az ingatlanban, hanem egy annál olcsóbb banki forrást. Arról azonban meg kell győződnie a cégvezetőnek, hogy ez az olcsó forrás nem válik később elviselhetetlenül drágává, például az árfolyamváltozás miatt vagy azért, mert a főtevékenység eredményessége romlik úgy, hogy a bevételek nem fedezik az adósságterhet.

Hornok Krisztián azonban kezdő vállalkozásoknak nem ajánlja a befektetés ezen formáját, szerinte az ingatlanvásárlás feltétele a hosszútávon kiszámítható tevékenység. Ugyanakkor, teszi hozzá, mivel a növekedési hitelprogram kimondottan olcsó, hosszú távra rendelkezésre álló, forintalapú forrás, aki hitelben gondolkodik és megfelel a feltételeknek, vélhetőleg nem jár vele rosszul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről