Vágólapra másolva!
A piaci várakozásokhoz képest meglehetősen jól szerepelt a Richter az első negyedévben, a főbb sorok mindegyikén vastag felülteljesítés mutatkozik. Minden adott tehát, hogy akár nagyobbat is emelkedjen a részvény árfolyama, az orosz-ukrán konfliktus újabb hullámai (vagy a menedzsment délelőtti tájékoztatója) azonban az árfolyamban is heves ingadozásokat szülhetnek. Ha kíváncsi arra, hogy mit gondolnak neves tőkepiaci szakemberek a Richter kilátásairól, REGISZTRÁLJON, és jöjjön el az Investor.hu következő rendezvényére.
Vágólapra másolva!

Éves alapon 3,1 százalékos árbevétel növekedésről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a Richter, amely elsősorban a hazai értékesítés fellendülésének tudható be. Ennek köszönhetően a gyógyszercég bevétele 88,5 milliárd forintra hízott, ami az első negyedévek tekintetében történelmi csúcsnak számít, továbbá az elemzői várakozást is 3 százalékkal felülmúlja.

Forrás: Investor.hu

Magyarországon 5,7 százalékkal nagyobb bevételre tett szert a Richter az első negyedévben, mint egy éve, ami elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető. A hazai piacszabályozási rendszer nem változott érdemben az időszak során, de a korábbi években tapasztalt jelentős csökkenést követően már stabilizálódik a piac.

Külföldön viszont már nem teljesített ilyen jól a gyógyszercég, euróban mérve 1,3 százalékkal csökkent a bevétele a bázisidőszakhoz képest, ugyanis az orosz, az ukrán, illetve a lengyel piacokon bekövetkezett visszaesés nem tudta ellensúlyozni az EU15 országok, az USA és az egyéb FÁK piacok növekedését.

Forrás: Investor.hu

Óriási, közel 22 százalékos bevételcsökkenésről számolt be legnagyobb piacán, Oroszországban a Richter, ráadásul a másik meghatározó FÁK piacon, Ukrajnában is mintegy 23 százalékkal esett vissza az értékesítés. Előbbiben a rubel jelentős gyengülése, míg utóbbiban a kiszámíthatatlan gazdasági környezet játszott fontos szerepet, ezért a cég is visszafogta szállításait.

Továbbra is növekvő tendenciát mutat a Kínai értékesítés, 10,2 millió eurós (+6,3%) forgalmával már csaknem beérte az USA eladásokat.

A jövőben szintén érdemes lehet odafigyelni a latin-amerikai piacra, ahol jelenlétének megerősítésére törekszik a Richter. A mostani gyorsjelentés az első, hogy a cég közzétette itteni bevételeit is, a 6,3 millió eurós bevétel (a végrehajtott terjeszkedésnek köszönhetően) 37 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és már az összértékesítés 2,2 százalékát is elérte.

Forrás: Investor.hu

Néha a romló profitabilitásnak is lehet örülni

Hiába emelkedtek közel 7 százalékkal a Richter értékesítési költségei, a társaság bruttó fedezete még így is 6 százalékkal felülmúlta az elemzői várakozást. A bruttó fedezeti hányad 62,7 százalékot tett ki, ami ugyan alulmúlja az egy éve regisztrált 64 százalékot, mégis felülmúlja a megelőző két negyedévi rátát.

Forrás: Investor.hu

Közel 17 százalékkal sikerült túlszárnyalni az elemzők üzemi eredmény várakozását, persze az EBIT még így is harmadával esett vissza tavalyhoz képest. Ennek ellenére érdemes kiemelni, hogy egy éve még egy jelentős mérföldkőfizetés is gyarapította a Richter eredményét.

Könnyen elképzelhető, hogy a Richter március eleji profit warningja végett váltak pesszimistává az elemzők, ekkor ugyanis Bogsch Erik vezérigazgató arról beszélt, hogy a negyedévben akár 10 százalék alá is csökkenhet az EBIT margin. A konzervatív előrejelzést azonban sikerült felülmúlni, az üzemi profitráta ugyanis 11,6 százalék lett.

Ugyanakkor a költségoldali nyomás továbbra sem enyhült, az értékesítési és marketingköltségek 2, míg a K+F kiadások 7 százalékkal haladták meg a bázisidőszakit. Ráadásul arányuk 30,7, illetve 13,3 százalékot tett ki, amit előbbi esetében csak a tavalyi első negyedéves adat szárnyalt túl, míg utóbbi esetében még sosem regisztráltak ilyen magas értéket a Richternél.

Némi pozitívum a költségek terén, hogy az igazgatási és egyéb költségeken közel 6 százalékot sikerült faragni éves alapon, ami a 2013 utolsó negyedévében bekövetkező takarékossági intézkedéseknek, illetve az árfolyam változások hatásának köszönhető.

Forrás: Investor.hu

A pénzügyi soron elért 1,15 milliárd forintos veszteség jócskán alulmúlja a tavalyi 4,7 milliárdos nyereséget. Ugyanakkor a nagyobb veszteség elkerülése nagyban köszönhető a forint gyengülésének, amelyen mintegy 2,3 milliárd forint nyereséget számolt el a Richter.

Ennek köszönhetően több mint 18 százalékkal múlta felül a Richter első negyedéves profitja a bázisidőszakét. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a 12 havi gördülő nyereség 2008 óta nem látott mélypontjára esett.

Forrás: Investor.hu

Mi a helyzet a kulcsgyógyszerekkel?

Közel háromszor nagyobb bevételre tett szert egyik kulcskészítménye, az Esmya révén a Richter, mint egy éve. A 6,6 millió eurós értékesítési adat alapján egyelőre teljesíthetőnek tűnik a menedzsment által 2014-re várt 30 milliós forgalom elérése.

A másik kulcskészítményről, a cariprazine-ról továbbra sem tudni, hogy mikor dobhatja az USÁ-ban piacra. A Richternél korábban úgy számoltak, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) legkorábban áprilisban léphet az üggyel kapcsolatban. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a cégnek kell-e további összegeket áldoznia további vizsgálatokra.

Forrás: Investor.hu

Hogy áll a tervekhez képest a Richter?

Egyelőre nem áll rosszul éves bevételi tervének teljesítésével a Richter, az első negyedévi 1 százalékos euróban mért forgalomcsökkenés ugyanis beleillik a menedzsment várakozásába, ugyanakkor korábban az erózió nagyságáról nem adott konkrét tájékoztatást a vezetés.

A menedzsment előrejelzései alapján a költségoldali nyomás továbbra is fennmaradhat, 2014 végére az értékesítési és marketingköltségek az árbevétel 31,5 százalékát, míg a K+F kiadások a 13 százalékát tehetik ki, míg a gördülő 12 havi adatok jelenleg 30,3, illetve 12 százalékon állnak.

Forrás: Investor.hu

Az éves elemzői profitvárakozásokhoz képest némi elmaradást mutat a Richter, ugyanakkor még így sem elképzelhetetlen ezek teljesítése. Az első negyedévben az EPS 21, míg az EBIT 23 százaléka teljesült. Bár az elmúlt két évben rendre nagyobb hányaddal indította az évet a Richter, 2010-11-ben mégis nagyobb nyereséget sikerült elérni a gyengébb szezonkezdet ellenére.

Akkor mi fog történni?

Összességében pozitív árfolyam reakcióra számítunk a várttól jobb gyorsjelentésnek köszönhetően, ugyanakkor a délelőtti sajtótájékoztatóan elhangzó információk nagyban befolyásolhatják a további irányt. Ekkor ugyanis akár a cariprazine-nal, akár a bevételi tervekkel kapcsolatban napvilágot láthatnak újabb információk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!