Formai hibák miatt nyert pert egy adós

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében egy személyi kölcsönt felvevő adósnak adott igazat a Cofidis francia bankkal szemben - tudta meg az Origo. Az adós felvette a hitelt, egy idő után nem törlesztett, de mivel a bank elmulasztotta írásban kiküldeni a szerződést, hiába perelte a vissza nem fizetett kölcsönt.
Vágólapra másolva!

Május közepén született az a lapunk birtokába került jogerős ítélet, amelyet a Cofidis francia hitelintézet indított egy magánszemély ellen. Az eset nem devizaalapú lakáshitelről, hanem egy mindössze 200 ezer forintos személyi kölcsönről szól, amelyet az adós 2007-ben vett fel. Ezt 2011 májusig törlesztette, majd a bank 2011. decemberében a szerződést felmondta, és ezután perrel próbált visszaszerezni mintegy 271 ezer forintot az elmaradt kamatok és perköltség címén.

A bíróság első- és másodfokon is az adósnak adott igazat, aki azzal érvelt, hogy a szerződést 2007-ben írásban meg sem kapta, ezért az nem is jött létre. Az indoklás szerint ugyanis a hitelintézeti törvény kimondja, hogy csak írásban vagy minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus okiratban lehet pénzügyi intézménnyel pénzügyi szolgáltatásra szerződést kötni, és a szerződésnek egy eredeti példányát a banknak el kell juttatnia az ügyfélhez, ez pedig nem történt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!