Mi lesz most a forinttal?

Vágólapra másolva!
Néhány héttel korábban még 314 körül mozgott az euró a forinttal szemben, most viszont a 303 körüli szintig erősödött a forint. Rövid időn belül eldőlhet, hogy merre folytatja tovább a hazai fizetőeszköz.
Vágólapra másolva!

EURHUF: Támaszról pattanhat fel

Miután az EUR/HUF árfolyama április letört egy ékelődésből, sikeresen érte el a 303 forintos szintet. Annak ellenére, hogy az 50 napos mozgóátlag nyomja lefele az árfolyamot a forintnak nehéz lesz erről a szintről tovább erősödnie, mivel a 303 forinton több támasz is azonosítható.

Itt húzódik az 50 százalékos Fibonacci-szint, a 200 napos mozgóátlag, illetve a növekvő trendvonal is. Abban az esetben, ha felpattanna az árfolyam, akkor először a 306 forintos, majd a 308 forintos árak jelenthetik a következő ellenállásokat.

Amennyiben az 50 napos mozgóátlag hatására, mégis letörné ezt a támasz zónát a forint, akkor akár 300-ig is erősödhet a forint az euróval szemben. Kellően jó nemzetközi hangulat esetén nem zárhatjuk ki a 300 alatti EURHUF árfolyamokat sem.

EURHUF napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

A heti grafikonon is fontos támaszokhoz közelít a EUR/HUF árfolyama. A 61,8 százalékos Fibonacci-szinten az 50 hetes mozgóátlagon és az emelkedő trendvonalon nehezen fogja tudni magát átverekedni a forint.

Ha ez mégis megtörténne, amit az MACD eladási jelzése is mutat, akkor a 296-os szintig erősödhet a forint az euróval szemben. Ha egy felpattanást láthatunk, akkor ismét 315 forintig menetelhet az árfolyam.

EURHUF heti grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

CHFHUF: Várakozó állásponton

Április elején a CHFHUF árfolyama kilépett a növekvő csatornából, sikeresen érte el az alakzatból számolható 248,81 forintos szintet. Március óta egy rövid távú csökkenő trend alakult ki, aminek a mentén az árfolyam letörte a hosszú távú emelkedő trendvonalat.

Jelenleg a páros a 248,8 forintos szint és a hosszú távú növekvő trendvonal által kialakított támasz zónában tartózkodik. Ha az 50 napos mozgóátlag nyomása miatt letöri ezt a zónát, akkor az árfolyam eljuthat a 200 napos mozgóátlagig, később a 246, illetve a 242 forintos támaszokig. Az indikátorok a forint erősödését jelzik.

Az svájci frank erősödése nehézkes lehet a jövőben, mivel a hosszú távú növekvő trendvonal innentől ellenállásként szolgálhat, de ha mégis sikerülne áttörnie azt, akkor az 50 napos mozgóátlag szintjéig erősödhet a frank.

CHFHUF napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

A heti grafikonon is fontos támaszokhoz érkezett az árfolyam. A szaggatott vonallal jelzett rövidebb távú emelkedő trendvonal, a hosszabb távú trendvonal és az 50 hetes mozgóátlag is tartja az árfolyamot. Amennyiben egy felpattanás következne, akkor az árfolyam ismét eljuthat a 259,85 forintos Fibonacci-szintig.

Ha letörné ezeket a támaszokat, amit az indikátorok is jeleznek, akkor a forint a 38,2 százalékos Fibonacci-szintig (236,68) erősödhet.

CHFHUF napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu

Mi állhat a forint erősödésének hátterében?

  • A kötvénypiacokon erős a kereslet a forint kötvények iránt, ezt mutatják a kibocsátások is.
  • Több országot felminősítettek (Románia, Spanyolország, Görögország) a hitelminősítők az elmúlt hetekben, így nem kizárt, hogy egyre több piaci szereplő számít a magyar besorolás javítására.
  • Kedvező a nemzetközi hangulat a tőzsdéken, a kockázatvállalás növekedése pedig stabilan tartja a forintot a folyamatos kamatvágások ellenére.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről