A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Négy hiba, ami szegénnyé tehet

szegény, krumpli, hámozás, pucolás
Vágólapra másolva!
Idővel még a karrierjük csúcsán dollármilliókat kereső sztárok is pénzzavarba kerülhetnek: az ismert énekesnő Tony Braxton már kétszer is kénytelen volt csődöt jelenteni, de idén az Apádra Ütök női főszereplője, Teri Polo is tönkrement, és sok sportoló nyugdíjas korára elherdálta korábbi mesés vagyonát. Jellemző hibákat követtek el, és ezekre a kevésbé vagyonosoknak is érdemes figyelniük.
Vágólapra másolva!

Néhány pontban össze lehet gyűjteni, hogy milyen hibák vezethettek a sztárok lecsúszásához, és ez talán a hétköznapi ember számára is hasznos útravalónak bizonyulhat. Ha nem is keresünk dollármilliókat aktív éveinkben, a megtakarítások kezelése, illetve a befektetésekhez való helyes hozzáállás számunkra is éppúgy fontos kell, legyen a nyugodt nyugdíjas évek megéléséhez.

Túlságosan magabiztosak

A sztárok által elkövetett egyik jellemző hiba, hogy a hétköznapi életben elért sikereik túlságosan is magabiztossá teszik őket a pénzpiacokon. Valószínűleg ezzel nincsenek egyedül, hiszen a megtakarításokkal rendelkező hétköznapi emberekre is jellemző egyfajta túlzott magabiztosság, ami az egyik legnagyobb ellenség a befektetések világában. Ha megveszünk egy részvényt, hajlamosak vagyunk csak azokat a híreket meghallani, amik megerősítenek minket a vásárlás helyességében, miközben az új hírek és információk fényében tényszerűen kellene időről időre újraértékelnünk a befektetési pozícióinkat. Nyitottnak kell lenni a sajátunkkal ellentétes véleményekre is, ami egyébként a kutatások szerint a nőknek jobban megy, mint a férfiaknak, ezért is lehetnek sikeresebbek a hosszú távú befektetésekben.

Teri Polo Forrás: AFP/Rochelle Brodin

Félünk a vesztenivalónktól

Egy másik szélsőség is megfigyelhető. Van olyan embertípus, aki pont az ellentéte a túlzottan magabiztosnak, vagyis egyszerűen fél attól, hogy akár csak egy kis kockázatot is vállaljon a többlethozam reményében. Ez hiba, hiszen a hosszú távú befektetéseink elhelyezésekor arra érdemes törekedni, hogy a lehetőségek minél szélesebb palettáját kimerítsük (vagyis diverzifikáljunk). Hiába a betét a legbiztonságosabb befektetés, ha értelmezhető hozamot hosszú távon például a kockázatosabb részvényekkel tudunk elérni. Tartsunk betétet is persze, de mellette vegyünk részvényt, kötvényt, sőt ha erőnkből futja, ingatlant is. Gondolkozzunk hosszú időtávban, és a pénzt gondosan osszuk szét több eszközkategória között. Arra is figyeljünk, hogy régiók, vagy akár devizák szerint is a lehető legszélesebb palettába fektessünk. Ha például a magyar részvények mellett amerikai, európai, vagy más feltörekvő piaci részvények, akár részvényindexek is a befektetéseink között szerepelnek, úgy csökkenthetjük az egyetlen ország esetleges nagyobb ingadozásai miatti potenciális veszteségeinket.

Úgy költenek, mint rég

A szupergazdagok gyakran esnek abba a hibába, hogy karrierjük lecsengésével is a korábban megszokott életvitel szerint költik pénzüket. Nyugdíjba mennek, és vesznek egy házat a tengerparton, esetleg lakást (sokszor többet is) a gyerekeknek a nagyvárosokban. Azzal viszont nem számolnak, hogy a bevételeik elapadtak, így ha hirtelen nagyobb összegre lenne szükség, azt nem tudják előteremteni. Mi ebből a tanulság? Az, hogy a vagyonunk egy részét érdemes likvid, vagyis könnyen pénzzé tehető eszközökben tartani. Nemcsak eszközosztályok között érdemes diverzifikálni, hanem likviditás szerint is. Egy lakástól lassabban tudunk megszabadulni, és egy kötvény adásvétele is csak nagyobb költségterhelés mellett képzelhető el, mint mondjuk befektetési alapok, vagy részvények eladása. Ha hirtelen pénzszükség lépne fel, a likvid forrásainknak köszönhetően elkerülhetjük a csapdahelyzetet, írja a Yahoo Finance.

Tony Braxton Forrás: AFP/Jason Kempin

Nem terveznek előre

Életünk csúcsán keveset gondolunk csak a nyugdíjas évekre, ami nagy hiba. Az ember idősödve már kevesebbet bír, az egészségi állapota sem a régi és erre már korán el kell kezdeni felkészülni. A legfontosabb, hogy tervezzünk előre. Hónapról-hónapra, évről-évre érdemes félretenni pénzt, amit habitustól függően takarítsunk meg befektetési termékekben. Ha nem tudjuk kiismerni magunkat a pénzügyek világában, persze érdemes lehet szakértőhöz fordulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!